Κάθε λειτουργικό έχει τη δική του ξεχωριστή εμφάνιση, όμως συνήθως μας δίνει τη δυνατότητα να αλλάξουμε αρκετά από τα οπτικά στοιχεία που διαθέτει. Έτσι και με την εμφάνιση στα Windows, μπορούμε να αλλάξουμε την επιφάνεια εργασίας, τα εικονίδια, και τους ήχους, έτσι ώστε να φέρουν τη δική μας προσωπική νότα.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Ενώ ο οδηγός έχει γραφτεί για την εμφάνιση στα Windows 10, αρκετές από τις επιλογές, ρυθμίσεις, και τεχνικές θα λειτουργήσουν και για την εμφάνιση στα Windows 7 και Windows 8.1.
Θέματα
Από την εποχή των Windows XP, τα θέματα ήταν ένας γρήγορος και αυτοματοποιημένος τρόπος για να αλλάξουμε συνολικά την εμφάνιση στα Windows.
Ένα πλήρες θέμα στα Windows αποτελείται από το φόντο της επιφάνειας εργασίας, το χρώμα και το στυλ των παραθύρων, τους ήχους του συστήματος, την προφύλαξη οθόνης, μέχρι και εναλλακτικούς κέρσορες για το ποντίκι.
Εδώ να σημειώσουμε ότι με την αλλαγή θέματος στα Windows, αλλάζουν όλα τα στοιχεία που υποστηρίζει το εκάστοτε θέμα. Καλό είναι λοιπόν πρώτα να εφαρμόσουμε το θέμα της επιλογής μας, και ύστερα να ρυθμίσουμε την υπόλοιπη εμφάνιση στα Windows.
Θέματα της Microsoft
Για να αλλάξουμε εμφάνιση στα Windows με ένα νέο θέμα, πατάμε το πλήκτρο των Windows μαζί με το “X”, και κάνουμε κλικ στον Πίνακα Ελέγχου.
Εκεί, επιλέγουμε το “Αλλαγή θέματος”.
Όπως θα δούμε, από μόνα τους τα Windows έχουν μερικά ενσωματωμένα θέματα για να διαλέξουμε.
Σαφώς, η ποικιλία δεν είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική. Μπορούμε ωστόσο να κατεβάσουμε επιπλέον θέματα από τη Microsoft, πατώντας στο κουμπί “Λήψη περισσότερων θεμάτων από το Internet”.
Θα μας ανοίξει ένα παράθυρο στον browser μας, στο οποίο υπάρχουν δεκάδες θέματα χωρισμένα σε διάφορες κατηγορίες.
Αφού διαλέξουμε το θέμα που μας αρέσει, πατάμε στο κουμπί “Download” ή “Λήψη” που βρίσκεται ακριβώς από κάτω.
Από εκεί και πέρα, αρκεί να κάνουμε διπλό κλικ στο αρχείο με κατάληξη .themepack που κατέβηκε, και θα αλλάξει η εμφάνιση στα Windows.
Θέματα από άλλες πηγές
Εκτός από τα θέματα της Microsoft, υπάρχουν δεκάδες άλλες σελίδες που παρέχουν δωρεάν θέματα για να αλλάξουμε την εμφάνιση στα Windows. Πολλά από αυτά αλλάζουν τόσο πολύ την εμφάνιση, που δεν καταλαβαίνεις πλέον ότι βρίσκεσαι στα Windows 10.
Το Deviant Αrt έχει μία από τις μεγαλύτερες συλλογές σε θέματα Windows 10, οπότε είναι μία καλή αρχή για να ξεκινήσουμε το ψάξιμο.
Να τονίσουμε ότι επειδή αυτά τα θέματα δεν αλλάζουν απλά το φόντο και τους ήχους, αλλά ολόκληρο το στυλ των Windows, καλό είναι να κάνουμε ένα backup ή να ορίσουμε ένα σημείο επαναφοράς πριν ξεκινήσουμε.
Άλλωστε, μπορεί κάτι να πάει στραβά, ή να βαρεθούμε τη νέα εμφάνιση στα Windows και να θελήσουμε να επαναφέρουμε το σύστημα στην αρχική του κατάσταση.
Επειδή τα Windows ανέκαθεν δεν επέτρεπαν τη χρήση θεμάτων από ξένες πηγές, θα πρέπει να κάνουμε μικρές αλχημείες για να μπορέσουμε να τα εγκαταστήσουμε.
Επιπλέον, κάθε θέμα μπορεί να έχει διαφορετική διαδικασία εγκατάστασης, ανάλογα με το τι προτείνει ο δημιουργός του. Οπότε πριν εγκαταστήσουμε οτιδήποτε, καλό είναι να ρίξουμε μια ματιά στις οδηγίες εγκατάστασης που βρίσκονται στην περιγραφή του θέματος, ή στο φάκελο εγκατάστασης.
Patch του συστήματος με το UltraUXThemePatcher
Επισημαίνουμε για άλλη μία φορά ότι το πρόγραμμα που θα χρησιμοποιήσουμε τροποποιεί αρχεία συστήματος των Windows.
Αφού πήραμε λοιπόν το backup μας, κατεβάζουμε το UltraUXThemePatcher πατώντας στον αντίστοιχο σύνδεσμο.
Εκτελούμε το αρχείο και πατάμε Next.
Αποδεχόμαστε τους όρους χρήσης και πατάμε για άλλη μια φορά Next.
Για κάποιον λόγο πρέπει να συμφωνήσουμε εις διπλούν.
Τέλος, βλέπουμε ότι το πρόγραμμα εντοπίζει την έκδοση των Windows μας.
Βεβαιωνόμαστε ότι όντως αυτή είναι η έκδοσή μας, πηγαίνοντας στις Ρυθμίσεις > Σύστημα > Πληροφορίες…
και πατάμε Install.
Θα χρειαστεί να κάνουμε μία επανεκκίνηση στο σύστημά μας, πατώντας Finish.
Είμαστε πλέον έτοιμοι.
Το συγκεκριμένο εργαλείο λειτουργεί σε όλες τις εκδόσεις των Windows, από τα XP ως τα 10, για αρχιτεκτονικές 32-bit και 64-bit. Η μόνη έκδοση που δεν υποστηρίζεται είναι τα Windows 10 TH2 1511 (November Update 10.0.10586).
Εγκατάσταση του θέματος
Αφού κατεβάσουμε το θέμα της προτίμησής μας από τις σελίδες που αναφέραμε, το αποσυμπιέζουμε. Στο παράδειγμα θα χρησιμοποιήσουμε το θέμα WhiteNoir από το Deviantart.
Παίρνουμε τον φάκελο “Themes”, όπου κι αν βρίσκεται (στη δική μας περίπτωση βρίσκεται μέσα στο “November Update”)…
…και κάνουμε επικόλληση στον φάκελο “C:\Windows\Resources”.
Τα περιεχόμενα του φακέλου μας θα συγχωνευτούν με τον φάκελο “Themes” που ήδη υπάρχει στο Resources.
Τώρα πηγαίνοντας ξανά στα εγκατεστημένα θέματα των Windows, θα βρούμε μερικές νέες προσθήκες.
Επιλέγοντας κάποιο από αυτά, θα ενεργοποιηθεί.
Συνήθως κάθε τέτοιο θέμα έχει και μία σειρά από άλλες ενέργειες που πρέπει να κάνουμε, για να είναι όλη η εμφάνιση στα Windows όπως πρέπει και όπως την έχει οραματιστεί ο δημιουργός.
Στην προκειμένη περίπτωση, μας ζητάει να εγκαταστήσουμε μία γραμματοσειρά, και να αλλάξουμε ένα αρχείο .dll.
Σε κάθε φάκελο έχει ένα .txt με αναλυτικές οδηγίες.
Γι' αυτό πρέπει κάθε φορά να ακολουθούμε κατά γράμμα τις οδηγίες του δημιουργού, αν θέλουμε η εμφάνιση στα Windows να μοιάζει με τις εκάστοτε φωτογραφίες των θεμάτων.
Επιφάνεια εργασίας
Το φόντο της επιφάνειας εργασίας είναι συνήθως το πρώτο πράγμα που θα αλλάξουμε όταν πάρουμε έναν καινούργιο υπολογιστή, γι' αυτό δε θα μπούμε σε πολλές λεπτομέρειες.
Η προεπιλογή για τα Windows 10 είναι το γνωστό πλέον μπλε παράθυρο.
Για να το αλλάξουμε, κάνουμε δεξί κλικ στην επιφάνεια εργασίας μας και πατάμε “Εξατομίκευση”.
Εδώ τα πράγματα είναι σχετικά απλά. Στο πεδίο “Φόντο” έχουμε τρεις επιλογές, “Εικόνα”, “Αμιγές χρώμα”, και “Παρουσίαση”.
Στην “Εικόνα” διαλέγουμε οποιαδήποτε εικόνα του υπολογιστή μας, ενώ στο “Αμιγές χρώμα” επιλέγουμε ένα από τα δοθέντα χρώματα.
Στην “Παρουσίαση” μπορούμε να ορίσουμε πολλαπλούς φακέλους, από τους οποίους οι εικόνες θα εναλλάσσονται ανά κάποιο χρονικό διάστημα, με τη σειρά ή τυχαία.
Προφύλαξη οθόνης
Η προφύλαξη οθόνης – ή αλλιώς screensaver – ήταν κάποτε ζωτικής σημασίας για τις CRT οθόνες.
Οι CRT οθόνες είχαν ένα “πρόβλημα”. Αν μία εικόνα έμενε για πολλή ώρα στην οθόνη, τότε αποτυπωνόταν μόνιμα επάνω της. Ακόμα κι αν κλείναμε εντελώς μια τέτοια οθόνη, πάλι θα φαινόταν η εικόνα που αποτυπώθηκε.
Αυτό το πρόβλημα ήρθαν να λύσουν τα screensavers. Όταν αφήναμε τον υπολογιστή μας ανενεργό για ένα μικρό χρονικό διάστημα, εμφανιζόταν η προφύλαξη οθόνης, η οποία συνήθως άλλαζε χρώματα και σχήματα, έτσι ώστε να μην προβάλλεται συνεχώς μία συγκεκριμένη εικόνα.
Ήταν στην κυριολεξία δηλαδή ένα απαραίτητο μέτρο για να προφυλάξουμε την οθόνη μας.
Με την απόσυρση των οθονών CRT και την έλευση των LCD, αυτό το πρόβλημα δεν υπήρχε πλέον. Η προφύλαξη οθόνης όμως παρέμεινε ως επιλογή, μιας και αποτελούσε πλέον συνήθεια για τους περισσότερους.
Το όνομα “προφύλαξη οθόνης” παρέμεινε κι αυτό, παρότι δεν προφυλάσσει πλέον την οθόνη μας από τίποτα.
Για αναλυτικές πληροφορίες, δείτε τον οδηγό μας:
Προφύλαξη Οθόνης: Γιατί είναι πλέον ΠεριττήΗ προφύλαξη οθόνης εκτός από τους υπολογιστές εμφανίζεται και σε πολλές άλλες συσκευές, όπως τα DVD Player, τα Smartphones, ή ακόμα και τα ATM των…
Πολλοί πιστεύουν ότι είναι ένας τρόπος εξοικονόμησης ενέργειας, για να αιτιολογήσουν το όνομα “screensaver”. Στην πραγματικότητα όμως ισχύει το αντίθετο.
Οι σημερινοί υπολογιστές έχουν άλλες μεθόδους εξοικονόμησης ενέργειας, όπως το σβήσιμο της οθόνης μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Οπότε η προφύλαξη οθόνης καταναλώνει περισσότερη ενέργεια, από τη στιγμή που κρατάει την οθόνη μας μονίμως απασχολημένη.
Αν ωστόσο θέλουμε να ενεργοποιήσουμε την προφύλαξη οθόνης, υπάρχει ακόμα στα Windows 10.
Ενεργοποίηση προφύλαξης οθόνης
Πηγαίνουμε στον Πίνακα Ελέγχου, πατάμε “Εμφάνιση και Εξατομίκευση”, και επιλέγουμε “Αλλαγή προφύλαξης οθόνης”.
Από εκεί διαλέγουμε την προφύλαξη οθόνης της επιλογής μας…
…και μπορούμε να πατήσουμε “ΟΚ”.
Μπορούμε αν θέλουμε να αλλάξουμε το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα εμφανίζεται, ενώ έχουμε την επιλογή να εμφανίζεται η οθόνη σύνδεσης, αντί για την επιφάνεια εργασίας.
Επιπλέον, πατώντας στις “Ρυθμίσεις”, μας δίνονται επιπλέον επιλογές για όποια προφύλαξη οθόνης χρειάζεται να ορίσουμε εικόνες ή κείμενο.
Οθόνη σύνδεσης
Η οθόνη σύνδεσης στα Windows αποτελείται από την εικόνα χρήστη και το φόντο.
Αλλαγή εικόνας χρήστη
Για να αλλάξουμε την εικόνα μας, πηγαίνουμε στην Έναρξη και πατάμε το εικονίδιο του λογαριασμού μας. Εκεί, επιλέγουμε το “Αλλαγή ρυθμίσεων λογαριασμού”.
Πατώντας στο “Αναζήτηση”, μπορούμε να διαλέξουμε μία από τις εικόνες του υπολογιστή μας.
Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την κάμερα για να βγάλουμε μία νέα φωτογραφία, πατώντας στην αντίστοιχη επιλογή.
Αλλαγή της οθόνης σύνδεσης από τα Windows
Τώρα μένει να αλλάξουμε το φόντο στην οθόνη σύνδεσης. Η μόνη επιλογή που μας δίνουν τα Windows για το φόντο της οθόνης εισόδου, είναι να διαλέξουμε ένα ενιαίο χρώμα.
Για να το πετύχουμε αυτό, κάνουμε δεξί κλικ στην επιφάνεια εργασίας, και πατάμε για άλλη μια φορά “Εξατομίκευση”.
Πηγαίνουμε λοιπόν στην καρτέλα “Οθόνη κλειδώματος”. Κατεβαίνοντας κάτω, θα δούμε την επιλογή “Εμφάνιση εικόνας φόντου των Windows στην οθόνη εισόδου”.
Η επιλογή αυτή είναι στο “Ενεργό”. Αν το απενεργοποιήσουμε, το φόντο της οθόνης εισόδου θα είναι πλέον ένα σκέτο χρώμα.
Για την ακρίβεια, θα είναι το χρώμα του συστήματός μας, που μπορούμε να το αλλάξουμε από την καρτέλα “Χρώματα”.
Όπως φαίνεται, η οθόνη εισόδου είναι τόσο ασήμαντη, που δεν έχει καν δική της καρτέλα.
Αλλαγή φόντου με το Windows 10 Logon Background Changer
Αν δε μας ικανοποιεί καμία από τις παραπάνω επιλογές, θα πρέπει να καταφύγουμε σε τρίτες εφαρμογές για να ορίσουμε το φόντο που θέλουμε στην οθόνη σύνδεσης.
Το Windows 10 Logon Background Changer είναι μία από αυτές τις εφαρμογές, όπως μαρτυράει και το όνομά του.
Δεδομένου ότι πρόκειται για εφαρμογή που πειράζει αρχεία των Windows, συνιστούμε ξανά backup ή σημείο επαναφοράς. Το εγκαθιστάτε και το χρησιμοποιείτε με δική σας ευθύνη.
Κατεβάζουμε την τελευταία έκδοση, κάνοντας κλικ στο “Download” στα μισά της σελίδας…
…και έπειτα στο αρχείο .zip.
Έπειτα αποσυμπιέζουμε το κατεβασμένο αρχείο, πηγαίνουμε στον φάκελο “GUI”, και ανοίγουμε το “W10 Logon BG Changer.exe”.
Οι δημιουργοί μας ενημερώνουν ότι “νίπτουν τας χείρας τους” αν συμβεί το οτιδήποτε στον υπολογιστή μας κατά τη χρήση του προγράμματος.
Αφού συμφωνήσουμε, θα ανοίξει το πρόγραμμα.
Κάνουμε κλικ στο πρώτο πεδίο, και επιλέγουμε την εικόνα που θέλουμε.
Εναλλακτικά, μπορούμε να διαλέξουμε κάποιο χρώμα, διαφορετικό από αυτό που ήδη έχουμε στο σύστημά μας.
Αφού πατήσουμε “Apply Changes”, μπορούμε πλέον να κλείσουμε το πρόγραμμα.
Πηγαίνοντας στην οθόνη εισόδου, βλέπουμε ότι είναι πλέον σαν καινούργια.
Σε περίπτωση που θέλουμε να επαναφέρουμε την οθόνη εισόδου στην αρχική της κατάσταση, πατάμε “Restore Defaults” στο πρόγραμμα.
Οθόνη κλειδώματος
Για κάποιον λόγο η οθόνη κλειδώματος στα Windows 10 είναι διαφορετική από την οθόνη εισόδου.
Και ενώ στην οθόνη εισόδου η Microsoft δε μας δίνει πολλές επιλογές, την οθόνη κλειδώματος μας αφήνει να την αλλάξουμε.
Πατάμε δεξί κλικ στην επιφάνεια εργασίες, και επιλέγουμε “Εξατομίκευση”. Εκεί, πηγαίνουμε στην καρτέλα “Οθόνη κλειδώματος”.
Φόντο
Στο πεδίο “Φόντο” έχουμε τρεις επιλογές.
Αν αφήσουμε το “Επιλογές των Windows”, η οθόνη κλειδώματος θα αλλάζει συνεχώς με διάφορες τυχαίες εικόνες που επιλέγει η Microsoft.
Επιλέγοντας το “Εικόνα”, μπορούμε να διαλέξουμε οποιαδήποτε εικόνα από τον υπολογιστή μας, πατώντας στο κουμπί “Αναζήτηση”.
Η τρίτη και τελευταία επιλογή μας είναι να διαλέξουμε πολλαπλές εικόνες από τον υπολογιστή μας. Για να το κάνουμε αυτό, επιλέγουμε το “Παρουσίαση”. Έπειτα πατάμε “Προσθήκη φακέλου”, και διαλέγουμε τον φάκελο της αρεσκείας μας.
Πατώντας ξανά “Προσθήκη φακέλου”, μπορούμε να προσθέσουμε επιπλέον φακέλους από τη συλλογή μας.
Μόλις τελειώσουμε με όλους τους φακέλους που θέλουμε να προσθέσουμε, μπορούμε να κάνουμε κλικ στο “Ρυθμίσεις παρουσίασης για προχωρημένους”.
Εκεί έχουμε μερικές επιπλέον επιλογές, όπως η χρήση μόνο των εικόνων που χωράνε στην οθόνη, η απενεργοποίηση της παρουσίασης όταν χρησιμοποιούμε την μπαταρία του υπολογιστή μας, και άλλα.
Εφαρμογές
Εκτός από το φόντο, μπορούμε να προσθέσουμε και επιπλέον εφαρμογές στην οθόνη κλειδώματος. Αν κατέβουμε λίγο πιο κάτω στις ρυθμίσεις, έχουμε δύο επιπλέον δυνατότητες.
Μπορούμε να διαλέξουμε μία εφαρμογή, της οποίας η κατάσταση θα περιγράφεται λεπτομερώς στην οθόνη κλειδώματος…
…και μπορούμε να επιλέξουμε μέχρι άλλες 7 εφαρμογές, για γρήγορη εμφάνιση της κατάστασής τους.
Απενεργοποίηση της οθόνης κλειδώματος
Μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα σε αυτό το σημείο, ότι η οθόνη κλειδώματος δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμη όταν πρόκειται για σταθερό υπολογιστή. Ίσως σε tablet και κινητά τηλέφωνα να κάνει τη διαφορά, αλλά σε έναν υπολογιστή δεν προσφέρει τίποτα επιπλέον.
Ειδικά από τη στιγμή που υπάρχει και η οθόνη εισόδου, η οθόνη κλειδώματος δεν έχει σοβαρό λόγο ύπαρξης.
Ωστόσο, στις ρυθμίσεις των Windows δεν υπάρχει κάποια επιλογή για την απενεργοποίησή της. Για να την εξαφανίσουμε θα πρέπει να “παίξουμε” με το μητρώο των Windows.
Δεδομένου ότι στο μητρώο των Windows βρίσκονται αποθηκευμένες σημαντικές ρυθμίσεις του συστήματος, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τις αλλαγές που κάνουμε. Τις παρακάτω αλλαγές που περιγράφουμε τις εκτελείτε με δική σας ευθύνη, και πάντα παίρνοντας αντίγραφα ασφαλείας, με τον τρόπο που περιγράφεται στον παρακάτω οδηγό:
Τι είναι το Windows Registry (Μητρώο των Windows)Ακόμα και σχετικά αρχάριοι χρήστες, όλο και κάπου θα έχουν ακούσει για το μυστηριώδες και μάλλον χαώδες Windows registry. Θα το βρούμε σε πολλούς οδηγούς…
Για να ανοίξουμε το μητρώο, πατάμε το πλήκτρο των Windows και R. Θα ανοίξει το παράθυρο Εκτέλεση, στο οποίο γράφουμε “regedit” και πατάμε “OK”.
Πηγαίνουμε στο κλειδί “HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows”.
Εκεί κάνουμε δεξί κλικ στο δεξί παράθυρο, και πατάμε “Δημιουργία”, “Κλειδί”.
Δίνουμε στο κλειδί που δημιουργήθηκε το όνομα “Personalization” και πατάμε Enter.
Τώρα στον φάκελο Personalization κάνουμε δεξί κλικ σε κενή περιοχή, πατάμε “Δημιουργία”, και επιλέγουμε το “Τιμή DWORD (32-bit)”. Να σημειωθεί πως επιλέγουμε πάντα το DWORD (32 bit), ακόμα και αν έχουμε 64-bit Windows.
Δίνουμε ονομασία “NoLockScreen” και πατάμε Enter.
Κάνουμε διπλό κλικ στο NoLockScreen και στο πεδίο “Δεδομένα τιμής” γράφουμε “1”. Έπειτα πατάμε “OK”.
Κάνοντας μία επανεκκίνηση του υπολογιστή μας, θα δούμε ότι πλέον έχει εξαφανιστεί η οθόνη κλειδώματος.
Για να επαναφέρουμε την οθόνη κλειδώματος, αρκεί να βάλουμε ξανά τιμή 0 στο NoLockScreen, ή και να διαγράψουμε ολόκληρο το κλειδί Personalization.
Μενού Έναρξης
Στην Έναρξη των Windows 10, η Microsoft προσπάθησε να συνδυάσει τα “πλακάκια” των Windows 8 με το κλασικό μενού που όλοι ξέραμε.
Για την πλήρη εξατομίκευση του Start Menu, μπορείτε να δείτε τον αναλυτικό μας οδηγό.
Windows 10 Start Menu – Πώς να το ΠροσαρμόσουμεΤο ότι η Microsoft αφαίρεσε το Start Menu στα Windows 8 ήταν πιθανώς ο σημαντικότερος λόγος που τα Windows 8 ήταν μια εμπορική αποτυχία. Ευτυχώς…
Δείκτης του ποντικιού
Ο κέρσορας του ποντικιού μπορεί να μην είναι από τα βασικότερα κομμάτια για την εμφάνιση στα Windows, σίγουρα όμως η αλλαγή του θα προσθέσει μια επιπλέον πινελιά στο λειτουργικό μας.
Ο προεπιλεγμένος δείκτης ποντικιού των Windows, το γνωστό λευκό βελάκι, είναι τόσο παλιός όσο τα ίδια τα Windows.
Οι επιλογές που μας δίνει το λειτουργικό από μόνο του για την αλλαγή του κέρσορα, είναι κάτι λιγότερο από φτωχές.
Οπότε η μόνη μας επιλογή είναι να καταφύγουμε σε εναλλακτικές από διάφορες ιστοσελίδες.
Κατέβασμα πακέτου δεικτών
Υπάρχουν πολλές σελίδες από τις οποίες μπορούμε να κατεβάσουμε κέρσορες, και με μία αναζήτηση στο Google θα βρούμε ακόμα περισσότερες.
Μερικές από τις πιο δημοφιλείς είναι το Deviant Art, το Rw-Designer, Curstors-4u, το Customize.org, και άλλα.
Αφού βρούμε το πακέτο δεικτών που μας αρέσει από τις παραπάνω σελίδες, το κατεβάζουμε στον υπολογιστή μας.
Έτσι, θα έχουμε στα χέρια μας ένα συμπιεσμένο αρχείο. Το αποσυμπιέζουμε στην τοποθεσία της αρεσκείας μας και ανοίγουμε τον φάκελο που προέκυψε.
Αυτόματη εγκατάσταση δεικτών
Για τις ανάγκες του οδηγού, θα χρησιμοποιήσουμε το Oxygen Cursors από το Deviantart. Για να το κατεβάσουμε, πατάμε στο κουμπί “Download”.
Αποσυμπιέζουμε τα περιεχόμενα του φακέλου στην τοποθεσία της επιθυμίας μας.
Το συγκεκριμένο θέμα που διαλέξαμε περιέχει διάφορες παραλλαγές στο χρώμα του κέρσορα, γι' αυτό έχει πολλούς φακέλους. Τα περισσότερα θέματα δεν έχουν τόσες επιλογές.
Έστω λοιπόν ότι θέλουμε το πράσινο χρώμα. Πηγαίνουμε στον φάκελο “oxy-green”.
Μέσα στον φάκελο, εκτός από τα εικονίδια με τους δείκτες, υπάρχει και ένα αρχείο .inf. Κάνουμε δεξί κλικ πάνω του, και επιλέγουμε “Εγκατάσταση”.
Πηγαίνουμε στον Πίνακα Ελέγχου, κάνουμε κλικ στο “Υλικό και Ήχος”, και στο “Συσκευές και εκτυπωτές” επιλέγουμε το “Ποντίκι”.
Εναλλακτικά, γράφουμε “Ποντίκι” στην Αναζήτηση, και θα εμφανιστεί κατευθείαν το παράθυρο που θέλουμε.
Πηγαίνοντας στην καρτέλα “Δείκτες”, βλέπουμε τον τρέχοντα συνδυασμό του συστήματός μας.
Κάνοντας κλικ στους συνδυασμούς, θα βρούμε και το oxy-green που εγκαταστήσαμε προηγουμένως. Το επιλέγουμε…
…και πατάμε “ΟΚ”.
Πλέον η εμφάνιση στα Windows έχει αλλάξει ολοκληρωτικά.
Χειροκίνητη επιλογή δεικτών
Όταν απουσιάζει το αρχείο .inf, θα πρέπει να επιλέξουμε τους δείκτες έναν-έναν χειροκίνητα.
Στο παράδειγμά μας θα δούμε τους Cool Red Cursors από το Rw-Designer. Για να το κατεβάσουμε, πατάμε στο κουμπί “Download”.
Αφού αποσυμπιέσουμε τα περιεχόμενα του φακέλου που κατεβάσαμε, πηγαίνουμε ξανά στις ιδιότητες του ποντικιού μας.
Επιλέγουμε τον συνδυασμό από τον οποίο θέλουμε να ξεκινήσουμε. Στην προκειμένη περίπτωση, διαλέγουμε την “Προεπιλογή των Windows”.
Στην “Προσαρμογή”, κάνουμε κλικ στο “Κανονική επιλογή” και πατάμε “Αναζήτηση”.
Βρίσκουμε τον φάκελο που αποσυμπιέσαμε, και διαλέγουμε τον κέρσορα που μας ταιριάζει. Στην περίπτωσή μας είναι το “Red Normal.cur”. Έπειτα πατάμε “Άνοιγμα”.
Βλέπουμε ότι τη θέση του προεπιλεγμένου δείκτη πήρε πλέον ο νέος μας κέρσορας.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για όλους τους δείκτες που θέλουμε να αλλάξουμε.
Μπορούμε πλέον να αποθηκεύσουμε το νέο θέμα που περάσαμε, πατώντας στο κουμπί “Αποθήκευση ως…”.
Τέλος, πατάμε “ΟΚ”.
Ήχοι
Οι ήχοι δεν έχουν άμεση σχέση με την εμφάνιση στα Windows, είναι όμως σημαντικό κομμάτι της εξατομίκευσης του λειτουργικού.
Αλλαγή των ήχων συστήματος
Για να αλλάξουμε τους προεπιλεγμένους ήχους των Windows, πρέπει να πάμε στον Πίνακα Ελέγχου και να πατήσουμε στο “Υλικό και Ήχος”.
Εκεί, επιλέγουμε “Ήχος” και πηγαίνουμε στην καρτέλα “Ήχοι”.
Δεν γνωρίζουμε αν έγινε σαφές, αλλά προσπαθούμε να αλλάξουμε τους ήχους.
Κάνοντας κλικ στον ήχο που θέλουμε να αλλάξουμε, πατάμε στο κουμπί “Αναζήτηση” και επιλέγουμε το αρχείο ήχου που θέλουμε.
Η αλήθεια είναι πως ούτε και εδώ έχουμε πολλές επιλογές. Για επιπλέον ήχους, θα πρέπει να κατεβάσουμε από το ίντερνετ, ή να καταγράψουμε τους δικούς μας.
Στο Winsounds μπορούμε να βρούμε αρκετούς custom ήχους για να επιλέξουμε. Αν έχουμε ήδη μουσικά αρχεία τα οποία θέλουμε να επεξεργαστούμε για να βάλουμε δικούς μας ήχους στα Windows, θα βοηθήσουν οι παρακάτω εφαρμογές:
Οι Καλύτερες Εφαρμογές για Επεξεργασία ΉχουΔεν είναι λίγες οι φορές που θέλουμε να επεξεργαστούμε ένα αρχείο ήχου από τον υπολογιστή μας, και όχι μόνο για επαγγελματικούς σκοπούς. Όπως και στην…
Προσωπικό καλωσόρισμα στο άνοιγμα του υπολογιστή
Αν θέλουμε να φτάσουμε την εξατομίκευση στα άκρα, μπορούμε να κάνουμε τον υπολογιστή μας να μας καλωσορίζει με το φωνητικό μήνυμα της επιλογής μας, κάθε φορά που ανοίγουμε τα Windows.
Ξεκινάμε κάνοντας δεξί κλικ στην επιφάνεια εργασίας, και πατώντας “Δημιουργία”, “Έγγραφο κειμένου”.
Ανοίγουμε το έγγραφο, και κάνουμε αντιγραφή και επικόλληση το παρακάτω κείμενο:
Dim speaks, speech speaks="Welcome" Set speech=CreateObject("sapi.spvoice") speech.Speak speaks
Αντικαθιστούμε το “Welcome” με το μήνυμα της επιλογής μας. Π.χ. “Not you again…”.
Πατάμε “Αρχείο” και “Αποθήκευση ως”.
Αφού επιλέξουμε “Όλα τα αρχεία (*.*)” στο πεδίο Αποθήκευση ως, ονομάζουμε το αρχείο μας “Welcome.vbs” και πατάμε “Αποθήκευση”. Σαφώς μπορούμε να του δώσουμε οποιοδήποτε άλλο όνομα θέλουμε, αρκεί να έχει την κατάληξη “.vbs”.
Αλλαγή “φύλου” στον υπολογιστή μας
Αν κάνουμε διπλό κλικ στο αρχείο που δημιουργήσαμε παραπάνω, θα ακούσουμε το μήνυμα που διαλέξαμε, είτε με αντρική φωνή, είτε με γυναικεία. Εξαρτάται από το αν ο υπολογιστής μας είναι άντρας ή γυναίκα.
Αν ακούσουμε γυναικεία φωνή, ενώ έχουμε ονομάσει τον υπολογιστή μας “Mhtsos”, τότε μπορούμε να του αλλάξουμε όνομα πατώντας “Έναρξη”, “Ρυθμίσεις” και πηγαίνοντας “Σύστημα”, “Πληροφορίες”, “Μετονομασία”.
Αν πάλι θέλουμε να κρατήσουμε το όνομα του υπολογιστή μας, μπορούμε απλά να αλλάξουμε την προεπιλεγμένη φωνή από τα Windows.
Άλλωστε υπάρχει κάτι που να παίζει μεγαλύτερο ρόλο για την εμφάνιση στα Windows, από τη φωνή με την οποία μας μιλούν;
Πηγαίνουμε στον Πίνακα Ελέγχου και επιλέγουμε το “Διευκόλυνση πρόσβασης”.
Εκεί κάνουμε κλικ στο “Αναγνώριση ομιλίας”, και πατάμε από τα αριστερά τον σύνδεσμο “Κείμενο σε ομιλία (TTS)”.
Σε αυτό το παράθυρο διαλέγουμε τον “David” αν θέλουμε αντρική φωνή, ή τη “Zira” αν θέλουμε γυναικεία.
Έπειτα πατάμε “OK”.
Για κάποιον λόγο, η ίδια διαδικασία δεν φαίνεται να έχει αποτέλεσμα μέσα από τις Ρυθμίσεις.
Αναπαραγωγή του ήχου κατά την έναρξη των Windows
Μετά από αυτό το μικρό διάλειμμα, μένει να κάνουμε τον ήχο μας να ξεκινάει μαζί με τα Windows.
Μεταφέρουμε το αρχείο που δημιουργήσαμε στην τοποθεσία “C:\Users\ {το username μας}\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Μενού Έναρξης\Προγράμματα\Εκκίνηση”.
Σε περίπτωση που δε βλέπουμε τον φάκελο AppData μέσα στα αρχεία μας, θα πρέπει να ενεργοποιήσουμε τους κρυφούς φακέλους.
Πηγαίνουμε στην καρτέλα “Προβολή” και τσεκάρουμε το “Κρυφά στοιχεία”.
Πλέον στην επόμενη επανεκκίνηση του υπολογιστή μας, θα ακούσουμε το μήνυμα που επιλέξαμε.
Αν θέλουμε να το ξεφτιλίσουμε εντελώς, μπορούμε να δοκιμάσουμε αυτό το .vbs αρχείο.
Όσοι έχετε διαβάσει τον οδηγό για τις επικίνδυνες επεκτάσεις αρχείων, θα ξέρετε πως οι επεκτάσεις .vbs είναι γενικά ιδιαίτερα ύποπτες, και τις έχουμε συναντήσει μέχρι και στον μεγάλο ιό του Facebook του 2014. Το παραπάνω αρχείο, όμως, είναι καθαρό, όπως θα επιβεβαιώσει και το VirusTotal.
Συνεχίζεται: Πώς να αλλάξουμε εμφάνιση στα Windows με το Rainmeter
Το Rainmeter είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο για να διαμορφώσουμε την επιφάνεια εργασίας μας όπως ακριβώς τη θέλουμε.
Καθώς χρειάζεται ένας ολόκληρος οδηγός μόνο για να καλύψουμε τις βασικές του δυνατότητες, στις επόμενες ημέρες θα μπορέσετε να διαβάσετε πώς να αλλάξετε πλήρως εμφάνιση στα Windows με το Rainmeter.
Μείνετε συντονισμένοι!
Εσείς αλλάζετε εμφάνιση στα Windows συχνά;
Αν ψάχνετε κι άλλες εφαρμογές που μας βοηθούν να αλλάξουμε την εμφάνιση στα Windows, δείτε αυτόν τον οδηγό:
5 Δωρεάν Tweakers για να Αλλάξω την Εμφάνιση WindowsΤα Windows έρχονται με μια σειρά από προαιρετικές λειτουργίες που βελτιώνουν την εμφάνιση του λειτουργικού μας συστήματος. Ωστόσο, πολλές από αυτές τις λειτουργίες τις αγνοούμε…
Σας αρέσει να πειραματίζεστε με την εμφάνιση του υπολογιστή σας; Δυσκολευτήκατε στην εγκατάσταση κάποιου θέματος; Γράψτε μας στα σχόλια τις εντυπώσεις σας.