Στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού των συγκοινωνιών, πολλές πόλεις ανά τον κόσμο δημιούργησαν συστήματα τηλεματικής. Τα συστήματα αυτά έχουν σκοπό την καλύτερη ενημέρωση των επιβατών και παρέχουν πληροφόρηση αληθινού χρόνου για τα δρομολόγια λεωφορείων και τρένων. Δείτε ποιες Ελληνικές πόλεις διαθέτουν τέτοια συστήματα και πώς τα χρησιμοποιούμε από τις συσκευές μας.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Τι είναι τηλεματική και ποιες οι χρήσεις της
Ασχέτως αν η έννοια “τηλεματική” δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη, οι τηλεματικές υπηρεσίες χρησιμοποιούνται καθημερινά από εκατομμύρια ανθρώπους και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας.
Όλη η σύγχρονη τεχνολογία από τις πιο απλές υπηρεσίες (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο) μέχρι τις πιο σύνθετες (Internet of Things και αυτόνομα αυτοκίνητα) βασίζεται στην τηλεματική.
Για να αντιληφθούμε καλύτερα το τι είναι τηλεματικές υπηρεσίες, αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στον ορισμό τους. Τηλεματικές υπηρεσίες θεωρούνται όλες οι υπηρεσίες που αναλαμβάνουν την αποστολή και λήψη δεδομένων και πληροφοριών.
Βάσει του ορισμού, μπορούμε να καταλάβουμε ότι η τηλεματική αποτελεί έναν από τους βασικότερους τομείς της πληροφορικής και περιλαμβάνει διάφορους επί μέρους τομείς, όπως τα δίκτυα και τις διαδικτυακές υπηρεσίες.
Η κατηγορία υπηρεσιών που μας ενδιαφέρει στον συγκεκριμένο οδηγό, ονομάζεται Τηλεξυπηρέτηση (Teleservice). Στην κατηγορία αυτή ανήκει η Τηλεϊατρική και η Τηλεματική στις Συγκοινωνίες.
Στην συνέχεια του οδηγού, θα δούμε τις έξι ελληνικές πόλεις που διαθέτουν συστήματα τηλεματικής στις συγκοινωνίες τους.
Αθήνα
Παρ' όλο που αρκετές Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες διαθέτουν συστήματα τηλεματικής εδώ και αρκετά χρόνια, η Αθήνα απέκτησε μόλις τους τελευταίους μήνες.
Μάλιστα, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι αρκετές επαρχιακές πόλεις είχαν δημιουργήσει έξυπνες στάσεις αρκετά νωρίτερα.
Πιθανώς βέβαια να παίζει ρόλο πως η πρωτεύουσα και συνολικά ο νομός Αττικής διαθέτει δυσανάλογα μεγάλο αριθμό κατοίκων σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας, και αντίστοιχα πολυπλοκότερο συγκοινωνιακό δίκτυο.
Σε κάθε περίπτωση, και παρά την καθυστέρηση της λειτουργίας του, το σύστημα τηλεματικής του ΟΑΣΑ έχει αποδειχθεί αρκετά αποδοτικό και έχει βελτιώσει αισθητά τις καθημερινές μετακινήσεις των Αθηναίων.
Παρ' ότι το σύστημα αυτό αποτελείται από πολλά διαφορετικά “κομμάτια”, όπως έξυπνες στάσεις και οθόνες, στον οδηγό θα ασχοληθούμε μόνο με τις αρμόδιες εφαρμογές για κινητά και υπολογιστές.
Δρομολόγια λεωφορείων – τρόλεϊ
Όπως ήδη αναφέραμε, σε αρκετά κεντρικά σημεία της πόλης έχουν εγκατασταθεί έξυπνες στάσεις. Οι στάσεις αυτές μας δείχνουν ζωντανά τον χρόνο αναμονής για κάθε λεωφορειακή γραμμή και τυχόν πληροφορίες για απεργίες.
Ενώ είναι αρκετά χρήσιμες για όποιον βρίσκεται ήδη εκεί, οι έξυπνες στάσεις δεν βοηθούν στην αποφυγή μεγάλων χρόνων αναμονής.
Για την καλύτερη οργάνωση των μετακινήσεων μας και την πλήρη ενημέρωση για τα δρομολόγια λεωφορείων, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την εφαρμογή του ΟΑΣΑ.
Η εφαρμογή αυτή έχει την ονομασία OASA Telematics και είναι διαθέσιμη για όλα τα σύγχρονα mobile λειτουργικά συστήματα, Android, Windows, και iOS.
Μέσω της εφαρμογής, μας παρέχεται μια μεγάλη ποικιλία υπηρεσιών που μπορούν να διευκολύνουν αρκετά τις καθημερινές μας μετακινήσεις. Στην συνέχεια της ενότητας, θα ρίξουμε μια ματιά σε κάθε υπηρεσία χωριστά.
Εντοπισμός πλησιέστερων στάσεων: Σε περίπτωση που βρισκόμαστε σε μια άγνωστη περιοχή, ο εντοπισμός των πλησιέστερων στάσεων μπορεί να μας γλιτώσει χρόνο και κόπο. Μέσω της δυνατότητας αυτής μπορούμε να δούμε όλες τις κοντινές στάσεις, οδηγίες προς αυτές και τα δρομολόγια λεωφορείων που εξυπηρετούν.
Θέση των λεωφορείων στο χάρτη: Το να βλέπουμε ζωντανά στον χάρτη την θέση του λεωφορείου μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμο.
Πολλές φορές ο εντοπισμός θέσης στον χάρτη είναι καλύτερος από τον προσδιορισμό του χρόνου αναμονής, καθώς μπορούμε να δούμε όλα τα διαθέσιμα λεωφορεία και όχι μόνο το κοντινότερο όχημα στην στάση.
Αφίξεις: Μέσω των αφίξεων μπορούμε να ενημερωθούμε για τον χρόνο αναμονής σε κάθε στάση του δικτύου, ακόμα και για αυτές χωρίς ηλεκτρονικές πινακίδες.
Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι οι χρόνοι αναμονής εμφανίζονται μόνο αν έχει ξεκινήσει κάποιο λεωφορείο από την αφετηρία. Σε αντίθετη περίπτωση, θα μας εμφανιστεί ο χρόνος αναχώρησης του επόμενου δρομολογίου.
Γραμμές: Μέσω της επιλογής “Γραμμές” μπορούμε να ενημερωθούμε για την ώρα εκκίνησης κάθε δρομολογίου.
Πρέπει να θυμόμαστε ότι κάθε λεωφορειακή γραμμή σταματάει διαφορετική ώρα. Σαν γενικό κανόνα μπορούμε να θεωρήσουμε ότι τα λεωφορεία που δεν περνούν από το κέντρο ή διέρχονται κακόφημες γειτονιές, σταματούν συνήθως νωρίς.
Υπολογισμός βέλτιστης διαδρομής: Ο υπολογισμός βέλτιστης διαδρομής είναι ένα εργαλείο που αξίζει όλοι μας να χρησιμοποιήσουμε.
Σε αντίθεση με άλλες εφαρμογές του είδους, η OASA Telematics δεν βρίσκει την γρηγορότερη διαδρομή βάσει εκτιμήσεων. Αντιθέτως, λαμβάνει υπόψιν τους χρόνους αναμονής και εντοπίζει την γρηγορότερη διαδρομή κάθε στιγμή.
Νέα: Η τελευταία υπηρεσία της εφαρμογής είναι η πληροφόρηση για διάφορα νέα και ανακοινώσεις σχετικά με τις συγκοινωνίες. Μπορούμε να ενημερωθούμε για τυχόν απεργίες ή αλλαγές δρομολογίων.
Πριν κλείσουμε την ενότητα, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι οι περισσότερες δυνατότητες της εφαρμογής είναι διαθέσιμες μέσω της αρμόδιας ιστοσελίδας. Τα εργαλεία που δεν βρίσκονται στην σελίδα είναι ο εντοπισμός πλησιέστερων στάσεων και τα νέα.
Δρομολόγια Μετρό
Ένα μεγάλο μειονέκτημα των συγκοινωνιών της Αθήνας είναι η έλλειψη μιας εφαρμογή που να καλύπτει όλα τα μέσα. Για αυτόν τον λόγο, είναι αναγκαία η εγκατάσταση δύο εφαρμογών, μία για λεωφορεία και μία για μετρό.
Η εφαρμογή που έχουν δημιουργήσει τα μέσα σταθερής τροχιάς ονομάζεται TfA Metro Tram και παρέχει πληροφορίες για το μετρό, τον ηλεκτρικό και το τραμ.
Μόλις εκκινήσουμε την εφαρμογή, εμφανίζεται ο χάρτης με όλες τις στάσεις των μέσων σταθερής τροχιάς. Αν δεν μας βολεύει ο χάρτης με αυτή την μορφή, μπορούμε να επιλέξουμε την εμφάνιση κανονικού χάρτη (σαν το Google Maps).
Κύριο εργαλείο του TfA Metro Tram είναι ο σχεδιασμός διαδρομής. Αφού επιλέξουμε την στάση αφετηρίας και προορισμού, εμφανίζονται οι προτεινόμενες διαδρομές.
Ενώ αναφέρονται οι χρόνοι αναμονής σε κάθε στάση, δεν διευκρινίζεται αν είναι εκτιμήσεις ή live χρόνοι αναμονής.
Επιπλέον, μπορούμε να πληροφορηθούμε για την ώρα άφιξης του πρώτου και τελευταίου τρένου σε κάθε σταθμό.
Η δεύτερη και επίσης σημαντική λειτουργία της εφαρμογής είναι η ενημέρωση των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Μπορούν άμεσα να πληροφορηθούν για το ποιοι ανελκυστήρες δεν λειτουργούν και να προσαρμόσουν κατάλληλα την διαδρομή τους.
Κύριο μειονέκτημα της εφαρμογής αυτής είναι η υψηλή κατανάλωση μπαταρίας.
Στην συνέχεια του οδηγού, θα δούμε κάποιες άλλες εφαρμογές για δρομολόγια λεωφορείων και για υπηρεσίες σχετικά με τις αστικές συγκοινωνίες.
Άλλες εφαρμογές
Tfa tickets: Μας επιτρέπει την ηλεκτρονική αγορά εισιτηρίου μέσω χρεωστικής ή πιστωτική κάρτας. Κύριο μειονέκτημα αποτελεί η έλλειψη δυνατότητας αγοράς μηνιαίας κάρτας. Επιπλέον, θα ήταν ιδιαίτερα θετικό αν υπήρχαν και άλλοι τρόποι πληρωμής, όπως μέσω PayPal.
Αν είστε από τους επιβάτες που δεν πληρώνουν ποτέ εισιτήριο, μπορεί και να βγείτε κερδισμένοι.
Το Επόμενο Λεωφορείο: Αν δεν έχουμε σύνδεση στο διαδίκτυο, “Το Επόμενο Λεωφορείο” αποτελεί την καλύτερη επιλογή. Παρ' ότι τα δρομολόγια λεωφορείων δεν είναι πάντα ακριβή, τις περισσότερες φορές έχουν μικρές αποκλίσεις.
Θεσσαλονίκη
Όπως βλέπετε και στην παρακάτω εικόνα, η εφαρμογή για δρομολόγια λεωφορείων της Θεσσαλονίκης είναι ολόιδια με την αντίστοιχη της Αθήνας. Γι' αυτόν τον λόγο, θα ήταν πλεονασμός να αναφέρουμε δύο φορές τις ίδιες πληροφορίες.
Παρ' όλα αυτά, πρέπει να αναφέρουμε μερικές επιπλέον λεπτομέρειες.
Αν δεν επιθυμούμε την εγκατάσταση της εφαρμογής, μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στις υπηρεσίες μέσω της αρμόδιας ιστοσελίδας.
Αν εξαιρέσουμε την εφαρμογή, το σύστημα τηλεματικής του ΟΑΣΘ είναι αρκετά πιο ανεπτυγμένο από της Αθήνας. Εκτός από τις έξυπνες στάσεις και τις εφαρμογές, διαθέτει ένα πλήρως αυτοματοποιημένο τηλεφωνικό κέντρο.
Καλώντας τον αριθμό 2310-981100, μπορούμε να ενημερωθούμε τηλεφωνικά για τους χρόνους αναμονής και τα δρομολόγια λεωφορείων.
Όπως ήδη αναφέραμε, το τηλεφωνικό κέντρο είναι αυτοματοποιημένο. Πρέπει να πατήσουμε συγκεκριμένο συνδυασμό πλήκτρων για κάθε υπηρεσία.
Για να μάθετε περισσότερα για το τηλεφωνικό σύστημα τηλεματικής, επισκεφτείτε την σελίδα του ΟΑΣΘ.
Άλλες πόλεις
Στην ενότητα αυτή, θα αναφέρουμε όλες τις Ελληνικές πόλεις που διαθέτουν κάποιο σύστημα τηλεματικής. Οι εφαρμογές για τα δρομολόγια λεωφορείων των πόλεων αυτών είναι οι ίδιες με αυτή της Αθήνας.
Πάτρα: Διαθέτει την εφαρμογή Πάτρα bus.
Χανιά: Διαθέτει την εφαρμογή Χανιά City Bus και την αντίστοιχη ιστοσελίδα.
Ιωάννινα: Διαθέτει την εφαρμογή Ιωάννινα City Bus και την αντίστοιχη ιστοσελίδα.
Ηράκλειο: Αν και το Ηράκλειο δεν διαθέτει ακόμα εφαρμογή, υπάρχουν όλες οι υπηρεσίες διαθέσιμες στην σελίδα του αστικού ΚΤΕΛ Ηρακλείου.
Έχετε απορίες σχετικά με την τηλεματική και τις καλύτερες εφαρμογές για δρομολόγια λεωφορείων;
Κλείνοντας τον οδηγό, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πόσο απαραίτητη είναι η τηλεματική στον τομέα των συγκοινωνιών. Μέσω των ειδικών εφαρμογών και των έξυπνων στάσεων βελτιώνεται η ποιότητα των μεταφορών και μειώνεται ο χρόνος αναμονής.
Ψάχνετε κάποιον γρηγορότερο τρόπο μεταφοράς; Δείτε τον οδηγό για τις καλύτερες εφαρμογές Ταξί:
Οι Καλύτερες Εφαρμογές για Υπηρεσίες ΤαξίΤα τελευταία χρόνια, λόγω της μεγάλης χρήσης έξυπνων συσκευών, διάφορες εφαρμογές έχουν αντικαταστήσει τα “παραδοσιακά” ραδιοταξί. Οι εφαρμογές αυτές μας επιτρέπουν να καλούμε ταξί χωρίς…
Έχετε απορίες σχετικά με την τηλεματική και τις καλύτερες εφαρμογές για δρομολόγια λεωφορείων; Αφήστε σχόλιο.