Η προβολή οθόνης Android συσκευών στην οθόνη του υπολογιστή μας μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. Κάποιοι από αυτούς απαιτούν χρήση πρόσθετων συσκευών μετάδοσης εικόνας (Chromecast) ή υποστήριξη Miracast. Εμείς θα δούμε μερικούς απλούς και εύκολους τρόπους προβολής της συσκευής μας στο monitor μας, χωρίς να χρειάζεται πρόσθετος εξοπλισμός.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Οι βασικοί τρόποι για την προβολή οθόνης Android
Τα κινητά και τα tablet Android που υποστηρίζουν τη λειτουργία προβολής οθόνης Miracast μπορούν να συνδεθούν εύκολα και γρήγορα με συμβατές συσκευές, όπως συγκεκριμένα laptop ή “έξυπνες” τηλεοράσεις.
Επειδή όμως πολλές συσκευές δεν υποστηρίζουν το πρωτόκολλο Miracast, θα δούμε κάποιες εναλλακτικές επιλογές, που δεν χρειάζονται εξειδικευμένο εξοπλισμό.
Η προβολή οθόνης Android με τους παρακάτω τρόπους μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω του browser ή των εφαρμογών, όπου είναι διαθέσιμες. Ως εναλλακτική του πιο άμεσου τρόπου, η μετάδοση σε μια Smart TV είναι δυνατή εφόσον υποστηρίζει τις ανάλογες εφαρμογές.
Υπάρχουν κυρίως δύο τρόποι σύνδεσης της συσκευής μας με τον υπολογιστή και ο καθένας έχει τα πλεονεκτήματά του. Ο πρώτος αφορά την ασύρματη σύνδεση μέσω WiFi κι ο δεύτερος τη σύνδεση μέσω USB θύρας. Η διαφορά μεταξύ των δύο έγκειται στην αμεσότητα της σύνδεσης και της χρήσης.
Ενώ η σύνδεση μέσω WiFi είναι πιο γρήγορη και πιο εύκολη, το καλώδιο USB κάνει την οθόνη μας να “αντανακλάται” σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, σε αντίθεση με ασύρματες λύσεις όπου υπάρχει διακριτή χρονική καθυστέρηση.
Η ενσύρματη σύνδεση εξακολουθεί να έχει μια μικρή καθυστέρηση, αλλά είναι πολύ πιο γρήγορη η ανταπόκριση, κάτι που είναι πολύ χρήσιμο σε κάποιες περιπτώσεις (παιχνίδια στο Android, γενική χρήση οθόνης κτλ).
Για την χρήση των παρακάτω εφαρμογών δεν απαιτείται root και μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς να “πειράξουμε” την συσκευή μας.
Vysor
Το Vysor είναι μια εφαρμογή που μπορούμε να βρούμε στο webstore του Chrome. Με τη δωρεάν έκδοση του Vysor η προβολή οθόνης Android γίνεται μόνο μέσω σύνδεσης με USB.
Αφού εγκαταστήσουμε την εφαρμογή την επιλέγουμε από τις εφαρμογές του Chrome.
Ανοίγοντας το Vysor βλέπουμε το μενού με τις ρυθμίσεις, όπου μπορούμε να επιλέξουμε την ποιότητα της εικόνας (μόνο στην Pro έκδοση), την αντικατάσταση του πληκτρολογίου της συσκευής με αυτό της εφαρμογής, τον συγχρονισμό όλων των συσκευών και την αυτόματη εκκίνηση κατά την σύνδεση.
Ξεκινώντας συνδέουμε την συσκευή στον υπολογιστή και ενεργοποιούμε την λειτουργία debugging από τις επιλογές προγραμματιστή. Για την επικοινωνία με τον υπολογιστή δεν χρειάζεται να εγκαταστήσουμε Android Debug Bridge.
Επίσης για τους χρήστες των Windows είναι απαραίτητο να κατεβάσουμε τους ADB drivers από το site όπως φαίνεται και στην εικόνα.
Η εγκατάσταση είναι ιδιαίτερα απλή, όπως αναφέρουν και οι πληροφορίες. Αφού έχουμε κάνει όλα τα παραπάνω πατάμε “Find Devices” και επιλέγουμε την συσκευή μας…
… ή επιλέγουμε απευθείας μία από τις διαθέσιμες συσκευές πατώντας “View”. Οι υπόλοιπες επιλογές απαιτούν αναβάθμιση στην Pro έκδοση.
Τέλος, αν χρειαστεί δίνουμε την άδεια πρόσβασης από τη συσκευή μας όπως μας προτρέπει και η ειδοποίηση της εφαρμογής.
Σε περίπτωση κάποιου προβλήματος στην διαδικασία σύνδεσης, δοκιμάζουμε να κάνουμε επανεκκίνηση τη συσκευή μας και ελέγχουμε την έκδοση του Chrome, ώστε να είναι ενημερωμένη.
Η εφαρμογή θα συνδεθεί με την συσκευή μας και πλέον μπορούμε να την χειριστούμε από τον υπολογιστή. Στην αρχική εικόνα βλέπουμε τις συντομεύσεις της εφαρμογής για τα κουμπιά Back, Menu και Home, και του Vysor Μenu. Επίσης στο πάνω μέρος της οθόνης φαίνονται τα βασικά εργαλεία ελέγχου.
Με τα εργαλεία στο Vysor Μenu μπορούμε να κάνουμε κάποιες γρήγορες ενέργειες όπως απόκρυψη των κουμπιών, screenshot οθόνης, κλείδωμα και αναστροφή οθόνης κτλ. Το μενού λειτουργεί με αυτόματη απόκρυψη και μπορούμε να το επαναφέρουμε (F2) ή να το “καρφιτσώσουμε” πατώντας την πινέζα.
Η Pro έκδοση προσφέρει περισσότερες δυνατότητες, όπως μεγαλύτερη ταχύτητα μετάδοσης της εικόνας, λειτουργία σε πλήρη οθόνη, ασύρματη σύνδεση κτλ. Για τη τιμολόγηση βλέπουμε στην σελίδα του Vysor ή στον αντίστοιχο σύνδεσμο μέσω της εφαρμογής.
Mobizen
Η εφαρμογή Mobizen είναι από τις πιο γνωστές στο χώρο και όχι άδικα. Αποτελεί ιδανική λύση για την προβολή οθόνης Android με πολλές πρόσθετες λειτουργίες διαθέσιμες εντελώς δωρεάν.
Μπορούμε να προβάλουμε την οθόνη της συσκευής μας από την ιστοσελίδα ή χρησιμοποιώντας την εφαρμογή για PC.
Για να κατεβάσουμε την εφαρμογή για PC και Android πατάμε τις αντίστοιχες επιλογές στην αρχική σελίδα.
Εγκαθιστώντας το πρόγραμμα στον υπολογιστή μας δεν θα χρειαστεί να εγκαταστήσουμε κάποιο παραπάνω Driver της συσκευής.
Στην επιλογή της εφαρμογής για Android έχουμε δύο εναλλακτικές, μία για τις Samsung συσκευές και μία για όλες τις υπόλοιπες, πράγμα καθόλου περίεργο καθώς η εφαρμογή είναι κι αυτή κορεάτικης προέλευσης.
Η παλαιότερη έκδοση που μπορεί να υποστηρίξει την εφαρμογή είναι Android 4.0.
Αφού δώσουμε τις απαραίτητες άδειες πρόσβασης κατεβάσουμε την εφαρμογή στη συσκευή μας.
Ξεκινώντας την εφαρμογή αποδεχόμαστε τους όρους πατώντας Start.
Στις αρχικές οδηγίες μας προτρέπει να ενεργοποιήσουμε τη λειτουργία debugging από τις επιλογές προγραμματιστή για την σύνδεση μέσω USB.
Τέλος μπορούμε να ξεκινήσουμε πατώντας Start Mobizen.
Στην εφαρμογή μπορούμε να συνδεθούμε με τον λογαριασμό μας…
…ή μέσω Gmail και Facebook λογαριασμό.
Αφού συνδεθούμε στην συσκευή (μέσω wifi) και στον υπολογιστή μας κάνουμε επαλήθευση δύο βημάτων (2-Step Verification). Συνδέοντας την συσκευή μας μέσω USB μπορούμε να παραλείψουμε αυτό το βήμα.
Ο κωδικός που θα ζητηθεί για την συσκευή μας θα μας δοθεί από τη μεριά του υπολογιστή.
Αφού τον συμπληρώσουμε και πατήσουμε Connect, αν όλα πάνε καλά η σύνδεση θα πραγματοποιηθεί.
Πατάμε “ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΡΑ” για την καταγραφή περιεχομένου και επιλέγουμε “Να μην εμφανιστεί ξανά” η προτροπή για μεγαλύτερη ευκολία στην επόμενη σύνδεση.
Πλέον μπορούμε να χειριστούμε τη συσκευή μας μέσω του υπολογιστή, καθώς και να χρησιμοποιήσουμε τα εικονικά κουμπιά της οθόνης και τα κουμπιά για τον ήχο και το κλείδωμα που προσομοιώνουν τα πραγματικά κουμπιά της συσκευής.
Μια πολύ σημαντική δυνατότητα που μας δίνει η εφαρμογή είναι η προβολή σε πλήρη οθόνη (FullScreen), πράγμα πολύ χρήσιμο για παρουσιάσεις πολυμέσων, όπως επίσης και τη δυνατότητα να σημειώσουμε πάνω στην οθόνη με τη επιλογή Whiteboard που βρίσκεται δίπλα.
Επιπλέον, η εφαρμογή μας επιτρέπει να διαχειριστούμε και να προβάλουμε τα αρχεία μας, καθώς και την μεταφορά τους από και προς τον υπολογιστή. Η μεταφορά γίνεται πιο γρήγορα μέσω USB σύνδεσης.
Η προβολή οθόνης Android γίνεται με τον ίδιο τρόπο από την εφαρμογή του υπολογιστή αρκεί να επιλέξουμε Android Remote control και να συνδεθούμε.
Το menu εμφανίζεται πατώντας το βελάκι πάνω από την οθόνη προβολής. Εκεί βρίσκουμε τις ρυθμίσεις μαζί με την επιλογή λήψης στιγμιότυπου ή βίντεο, τις σημειώσεις και την διαχείριση αρχείων.
Επίσης υπάρχει η επιλογή πάνω δεξιά για την απόκρυψη του πλαισίου της συσκευής και την ρύθμιση της διαφάνειας.
Να αναφέρουμε επίσης πως η εταιρία διαθέτει μια εξίσου αξιόλογη δωρεάν εφαρμογή για την καταγραφή οθόνης Android συσκευών, το Mobizen Screen Recorder.
TeamViewer QuickSupport
Η εφαρμογή TeamViewer γνωστή για τον απομακρυσμένο έλεγχο υπολογιστή, έχει και μια άλλη δυνατότητα που ίσως λίγοι γνωρίζουν. Μας επιτρέπει μέσω της εφαρμογής TeamViewer QuickSupport να χειριστούμε την Android συσκευή μας από τον υπολογιστή και παρέχει πολλές χρήσιμες λειτουργίες.
Αφού αποδεχτούμε την πρόσβαση της εφαρμογής την εγκαθιστούμε στη συσκευή μας.
Κατεβάζοντας το TeamViewer από την ιστοσελίδα μπορούμε να το εκτελέσουμε κατευθείαν χωρίς εγκατάσταση ή να το εγκαταστήσουμε αν επιθυμούμε να κάνουμε συχνή χρήση.
Για την σύνδεση αρκεί να εισάγουμε το αναγνωριστικό (ID) της συσκευής μας…
… στο αντίστοιχο πεδίο του TeamViewer και να πατήσουμε σύνδεση.
Θα μας ζητηθεί να δώσουμε άδεια πρόσβασης κι αφού το κάνουμε η διαδικασία θα ολοκληρωθεί.
Εγκαθιστούμε την προσθήκη σε περίπτωση που μας ζητηθεί…
… και πλέον μπορούμε να χειριστούμε την συσκευή από τον υπολογιστή και να στείλουμε μηνύματα μέσω της εφαρμογής.
Εκτός από την προβολή οθόνης Android, έχουμε την δυνατότητα μεταφοράς αρχείων από και προς τον υπολογιστή, μπορούμε να κάνουμε λήψη στιγμιότυπου οθόνης, καθώς και να διαχειριστούμε τις εφαρμογές και τις ρυθμίσεις της συσκευής.
Η δωρεάν έκδοση του TeamViewer δεν έχει κάποιους σημαντικούς περιορισμούς όσων αφορά τις λειτουργίες, αλλά αν επιθυμούμε να κάνουμε χρήση σε μεγάλο αριθμό συσκευών ίσως μας ζητηθεί να αναβαθμίσουμε την άδεια μας.
Να αναφέρουμε επίσης πως υπάρχει ξεχωριστή εφαρμογή για κινητά Samsung καθώς και υποστήριξη για κινητά iOS.
Επίσης στην σχετική ιστοσελίδα βλέπουμε περισσότερες πληροφορίες για τις εφαρμογές του TeamViewer για τα κινητά. Τέλος μπορούμε να ρίξουμε μια ματιά στον οδηγό του PCsteps για να αυξήσουμε άμεσα την ασφάλεια στο TeamViewer.
AirDroid
Σε προηγούμενο οδηγό μας είχαμε αναφερθεί στο AirDroid για τη διαχείριση Android κινητού και tablet μέσω Internet. Το AirDroid διαθέτει τη λειτουργία AirMirror, η οποία επιτρέπει τον έλεγχο και τη προβολή οθόνης Android ασύρματα μέσω του browser ή της εφαρμογής.
Η λειτουργία AirDroid προστέθηκε πρόσφατα στην εφαρμογή και είναι σε δοκιμαστική έκδοση, παρ' όλα αυτά δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα κατά τη σύνδεση και τη χρήση στη δοκιμή που πραγματοποιήθηκε, και όλα φαίνεται να δουλεύουν σωστά.
Ξεκινώντας κατεβάζουμε την εφαρμογή AirDroid-Android σε Υπολογιστή, αφού αποδεχτούμε το αίτημα πρόσβασης στις λειτουργίες της συσκευής, που όπως είναι λογικό είναι αρκετές.
Ανοίγοντας την εφαρμογή πατάμε ενεργοποίηση για να ξεκινήσουμε.
Στον υπολογιστή μπορούμε να συνδεθούμε με δύο τρόπους. Κατεβάζοντας την εφαρμογή ή μέσω της ιστοσελίδας.
Στην εφαρμογή αφού εισάγουμε τα στοιχεία μας…
… και επιτρέψουμε την πρόσβαση στο δίκτυο…
… επιλέγουμε την καρτέλα AirMirror και πατάμε να ξεκινήσει η λειτουργία.
Πλέον μπορούμε να χειριστούμε την συσκευή μας, να τραβήξουμε φωτογραφία ή βίντεο την οθόνη και να πληκτρολογήσουμε από τον υπολογιστή. Το AirDroid μας επιτρέπει την προβολή οθόνης Android εκτός της εφαρμογής επιλέγοντας το εικονίδιο πάνω δεξιά και την προβολή σε πλήρη οθόνη.
Μέσω της ιστοσελίδας, αφού συνδεθούμε στον λογαριασμό μας…
… επιλέγουμε το AirMirror από τις λειτουργίες της εφαρμογής…
… και χειριζόμαστε τη συσκευή μας από τον Browser.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το AirDroid και την αναλυτική παρουσίαση των λειτουργιών του βλέπουμε τον αντίστοιχο οδηγό του PCsteps.
Ποιο τρόπο προτιμάτε?
Οι παραπάνω εφαρμογές μας επιτρέπουν την προβολή οθόνης Android στον υπολογιστή μας. Η ποικιλία που υπάρχει στους τρόπους σύνδεσης και μετάδοσης μας δίνει την δυνατότητα να επιλέξουμε αυτό που μας βολεύει καλύτερα.
Εσείς ποιον από τους παραπάνω τρόπους προτιμάτε; Γνωρίζετε κάποια άλλη αξιόλογη εφαρμογή για την προβολή οθόνης Android; Γράψτε μας στα σχόλια την άποψή σας.