Το Android έχει τεράστιες δυνατότητες προσαρμογής και εξατομίκευσης, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής της εμφάνισης της αρχικής οθόνης. Με έναν Android launcher, μπορούμε να αλλάξουμε εντελώς τα εικονίδια των εφαρμογών μας, τα εφέ κίνησης, αλλά και την λειτουργικότητα του κινητού μας. Δείτε στον οδηγό αυτόν τους καλύτερους Android launcher.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Τι είναι οι Android launcher και γιατί μπορεί να θέλουμε έναν;
Launcher ή εκκινητές ονομάζονται οι εφαρμογές που αντικαθιστούν την προεγκατεστημένη αρχική οθόνη του Android με μια δικιά τους.
Συχνά έχουν καλύτερη εμφάνιση από αυτόν της συσκευής μας, και εκτός από ειδικά εφέ και πολλά θέματα για να καλύψουν όλα τα γούστα, προσθέτουν και διάφορες άλλες ενδιαφέρουσες λειτουργίες.
Μάλιστα, ορισμένοι Android launcher προσθέτουν τόσο εντυπωσιακά τρισδιάστατα εφέ, που είναι σαν να έχουμε ένα εντελώς διαφορετικό λειτουργικό σύστημα, βγαλμένο απ' το μέλλον.
Οι καλύτεροι Android launcher
Αυτοί είναι οι καλύτεροι Android launcher που ξεχωρίσαμε. Η σειρά είναι με βάση το πλήθος των κριτικών που έχουν λάβει στο Google Play.
Η επιλογή launcher είναι αρκετά προσωπική υπόθεση. Ορισμένοι χρήστες θέλουν τρισδιάστατα εφέ και widgets, άλλοι προτιμούν ένα απλό, καθαρό, και ελαφρύ περιβάλλον.
Το πιθανότερο, πάντως, είναι πως ένας από τους παρακάτω android launchers θα σας κερδίσει.
GO Launcher Z
O Go Launcher Z είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς launcher, με 300 εκατομμύρια εγκαταστάσεις και 6 εκατομμύρια κριτικές με μέσο όρο 4,5 αστέρια.
Διαθέτει τεράστια ποικιλία θεμάτων και εικονιδίων και ωραία εφέ, ενώ είναι και ιδιαίτερα ελαφρύς.
Επιπλέον, μπορούμε να αποκρύψουμε ή να κλειδώσουμε εφαρμογές μας, και να ορίσουμε διάφορες ενέργειες, όπως άνοιγμα εφαρμογών, να πραγματοποιούνται με κάποιες κινήσεις.
Το μειονέκτημα που έχει είναι ότι εμφανίζονται διαφημίσεις και προτάσεις εφαρμογών στην δωρεάν έκδοση.
APUS Launcher
Επίσης πολύ δημοφιλής επιλογή είναι ο APUS Launcher.
Ο APUS Launcher είναι αρκετά γρήγορος, με πολλά themes, λειτουργία καθαρισμού εφαρμογών, και αυτόματη κατηγοριοποίηση εφαρμογών σε φακέλους.
Επίσης, με μία κίνηση προς τα δεξιά από την αρχική οθόνη βλέπουμε ειδήσεις όλων των θεμάτων.
Για την υποστήριξή του, εμφανίζονται διαφημίσεις.
CM Launcher 3D
O CM Launcher 3D είναι ένας android launcher από την Cheetah Mobile, την ίδια εταιρία που δημιούργησε και το γνωστό antivirus CM Security, το οποίο παρουσιάσαμε στον οδηγό μας για τα καλύτερα antivirus για Android.
Ο launcher διαθέτει χιλιάδες θέματα για να επιλέξουμε, λειτουργία καθαρισμού της μνήμης και ενδιαφέροντα εφέ.
Επίσης, οι εφαρμογές μας ταξινομούνται αυτόματα σε φακέλους.
Hola Launcher
Και στον Hola Launcher υπάρχουν οι γνωστές δυνατότητες που έχουν και οι παραπάνω Android launcher: εξατομίκευση με θέματα, όμορφα εφέ, τίτλοι ειδήσεων και αυτόματη κατηγοριοποιήση σε φακέλους.
Μία ωραία λειτουργία που διαθέτει είναι το Hola Shine, δηλαδή ένα έξυπνο μενού με συχνές εφαρμογές και ρυθμίσεις, που είναι προσβάσιμο κάνοντας swipe από μια γωνία της οθόνης.
Solo Launcher
Ούτε από το Solo Launcher λείπουν οι λειτουργίες για ενίσχυση της συσκευής, τίτλοι ειδήσεων, και ποικιλία θεμάτων.
Η σχεδίαση είναι παρόμοια με αυτήν των τελευταίων εκδόσεων Android, επειδή είναι βασισμένα και τα δύο στο “Material Design”, δηλαδή την “φιλοσοφία” για την εμφάνιση των περισσότερων προϊόντων της Google.
Χρήσιμες είναι οι χειρονομίες που ξεκινούν ενέργειες που έχουμε ορίσει.
Nova Launcher
Ο Nova Launcher προσφέρει απίστευτη απλότητα και ευκολία, αλλά συνάμα και πολλές επιλογές προσαρμογής και εξατομίκευσης.
Είναι κι αυτός βασισμένος στο Material Design.
Next Launcher 3D
Ο Next Launcher 3D έχει δημιουργηθεί από την ίδια εταιρία που δημιούργησε και το GO Launcher.
Εδώ έχουμε ίσως τον πιο εντυπωσιακό από όλους τους Android launcher. Καταπληκτικά τρισδιάστατα εφέ, συναρπαστικές μεταβάσεις και ωραία widgets.
Όμως, η πλήρης λειτουργία του (Scene Mode, όπως αναφέρεται) είναι διαθέσιμη επί πληρωμή, και στην δωρεάν έκδοση μπορούμε να την δοκιμάσουμε μόνο για μία εβδομάδα. Αφού λήξει, τα πιο εντυπωσιακά εφέ δεν θα είναι διαθέσιμα.
Σε παλιά smartphone ή συσκευές με λίγη RAM μπορεί να υπάρξουν καθυστερήσεις και κολλήματα.
Smart Launcher 3
Ωραία τα 3D εφέ αλλά πολλοί χρήστες προτιμούν την απλότητα η οποία χαρακτηρίζει τον Smart Launcher 3.
Αποτελείται από μία μόνο οθόνη όπου υπάρχουν οι εφαρμογές που χρησιμοποιούμε πιο συχνά.
Όλες οι εφαρμογές μας είναι προσβάσιμες από το κουμπί στη γωνία και είναι οργανωμένες σε κατηγορίες.
Επίσης, υπάρχει πλαίσιο αναζήτησης στο πάνω μέρος για την γρήγορη εύρεση μιας εφαρμογής ή επαφής μας.
Τέλος, μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε μια ποικιλία θεμάτων.
Εκκινητής TSF 3D Shell
Αν μας άρεσαν τα εφέ στη δωρεάν λειτουργία του Next Launcher, αλλά δεν θέλουμε να πληρώσουμε για την premium έκδοση, δεν χάνουμε τίποτα να ρίξουμε μια ματιά σε αυτόν τον Android launcher.
Ο Εκκινητής TSF 3D Shell (εκτός από το γεγονός ότι κάνει τη διαφορά και δεν έχει στο όνομά του τη λέξη launcher) προσφέρει κι αυτός εντυπωσιακά τρισδιάστατα εφέ…
…τα οποία σε συνδυασμό με τα μοναδικά γραφικά στοιχεία θα κάνουν το smartphone ή το tablet μας να “εκτοξευθεί”.
Arrow Launcher
Ο Arrow Launcher είναι ένας Android launcher από τη Microsoft. Ναι, τη γνωστή Microsoft.
Όπως είπαμε και πριν, οι απλοί και χρηστικοί Android launcher είναι πολύτιμοι για αρχάριους αλλά και προχωρημένους χρήστες.
O Arrow Launcher αποτελείται από πέντε σελίδες: για γραφικά στοιχεία (widgets)…
…για πρόσφατες ενέργειες όπως νέες εφαρμογές, φωτογραφίες, βίντεο, αρχεία, κλήσεις, και μηνύματα…
… για τις πιο συχνές μας εφαρμογές…
…για επαφές, πρόσφατες κλήσεις και μηνύματα, και γρήγορη κλήση…
…και για σημειώσεις και υπενθυμίσεις…
Για το τελευταίο, υπάρχει δυνατότητα να το συνδέσουμε με το Wunderlist.
Επίσης, σέρνοντας από το κάτω μέρος της οθόνης προς τα πάνω, εμφανίζεται ένα μενού με γρήγορες συντομεύσεις.
Action Launcher 3
Το κύριο χαρακτηριστικό του Action Launcher 3 είναι ότι διαθέτει μία πλαϊνή μπάρα, που είναι προσβάσιμη από το κουμπί στην γραμμή αναζήτησης ή αν σύρουμε από την άκρη της οθόνης προς τα δεξιά. Εκεί υπάρχουν όλες οι εφαρμογές σε μια λίστα, ταξινομημένες αλφαβητικά ή με βάση το πόσο συχνά τις χρησιμοποιούμε.
Μία χρήσιμη δυνατότητά του είναι το άνοιγμα της πρώτης εφαρμογής ενός φακέλου χωρίς να ανοίξουμε τον φάκελο. Για να το κάνουμε αυτό, πατάμε το κουμπί με τις τρεις τελείες σε έναν υπάρχων φάκελο, και επιλέγουμε “Make Cover”.
Τώρα, η πρώτη εφαρμογή του φακέλου μπορεί να ανοίξει με ένα άγγιγμα, ενώ για να χρησιμοποιήσουμε τις υπόλοιπες, αρκεί να σύρουμε προς τα πάνω ή προς τα κάτω από την πρώτη εφαρμογή.
Ποιον Android launcher χρησιμοποιείτε εσείς;
Πώς βρίσκετε τους launcher που παρουσιάσαμε; Προτιμάτε τους τρισδιάστατους Android launcher με τα εντυπωσιακά εφέ ή τους απλούς launcher για ευκολία και ταχύτητα; Χρησιμοποιείτε κάποιον άλλο που αξίζει να αναφερθεί; Γράψτε μας στα σχόλια.