Στο πρόσφατο παρελθόν, ένας καλός screen recorder απαιτούσε χρόνο και τεχνογνωσία για να τον χειριστούμε αποτελεσματικά. Όμως, στις μέρες μας υπάρχουν εργαλεία καταγραφής οθόνης που είναι πλέον πολύ πιο προσιτά και φιλικά, ακόμη και για τους αρχάριους χρήστες. Σε αυτόν τον οδηγό θα δούμε τις καλύτερες εφαρμογές για κάθε καταγραφή οθόνης σε Windows, Mac, και Linux.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Στον οδηγό δεν αναφερόμαστε καθόλου σε προγράμματα που προσθέτουν υδατογράφημα (watermark) ή προσφέρουν περιορισμένη χρήση μερικών λεπτών κατά την καταγραφή οθόνης με τις δωρεάν εκδόσεις τους.
Η καταγραφή οθόνης στο PC
Ένας από τους πιο συχνούς λόγους για να κάνουμε εγγραφή οθόνης υπολογιστή,
είναι τα παιχνίδια. Οι gamers χρησιμοποιούν συχνά τέτοια προγράμματα για να ανεβάζουν βίντεο σε υπηρεσίες online, ή να κάνουν streaming στις διάφορες σελίδες.
Επιπλέον, ένας screen recorder είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξηγήσουμε τα πράγματα ευκολότερα, είτε πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, μια επίδειξη εφαρμογής, μια online παρουσίαση, μια διαδικτυακή σύσκεψη, και πολλά άλλα.
Έτσι, όποιος και αν είναι ο λόγος που θέλουμε να κάνουμε καταγραφή οθόνης, υπάρχουν τα κατάλληλα δωρεάν online εργαλεία, καθώς και μικρές εφαρμογές με εγκατάσταση που δεν κοστίζουν τίποτα.
Εργαλείο αποκομμάτων των Windows (Snipping Tool)
Για τους περισσότερους χρήστες, η καταγραφή οθόνης είναι κάτι περιστασιακό. Ως εκ τούτου, αν χρειαζόμαστε ένα απλό και εύκολο screen recorder, δεν είναι ανάγκη να απευθυνθούμε σε τρίτα εργαλεία.
Σε αυτή την περίπτωση, το νεότερο ενσωματωμένο εργαλείο αποκομμάτων
των Windows (Snipping Tool) είναι άμεσα διαθέσιμο. Το εντοπίζουμε πληκτρολογώντας Εργαλείο στην αναζήτηση, έτσι ώστε να το καρφιτσώσουμε στην Έναρξη ή τη γραμμή εργασιών.
Από εκεί και μετά, λόγω του πλήρους εξελληνισμένου περιβάλλοντος η καταγραφή οθόνης είναι μια πολύ απλή διαδικασία, όπως παρατηρούμε στα κάτωθι στιγμιότυπα.
Μόλις ολοκληρώσουμε την επιθυμητή καταγραφή οθόνης με τον εγγενή screen recorder των Windows, απλά πατάμε στο σχετικό εικονίδιο της διακοπής, ώστε να μας ανοίξει αμέσως το αρχείο. Κατόπιν, το αναπαράγουμε, και μετά μπορούμε να το αποθηκεύσουμε, μοιραστούμε, κλπ. Αυτό ήταν όλο.
Τέλος, θα δούμε ότι το εργαλείο αποκομμάτων των Windows θα μας έχει δημιουργήσει το αρχείο σε μορφή MP4. Επιπλέον, μέσα από τις ρυθμίσεις του έχουμε τη δυνατότητα να ενεργοποιήσουμε μερικές ακόμη προαιρετικές δυνατότητες.
SnipClip (online)
Το SnipClip είναι ο πιο εύκολος και γρήγορος online screen recorder που θα μπορούσαμε να έχουμε. Λειτουργεί μέσω οποιουδήποτε σύγχρονου browser για υπολογιστές. Είναι απολύτως δωρεάν, χωρίς διαφημίσεις, εγγραφές, λήψεις και εγκαταστάσεις, και δεν έχει χρονικούς περιορισμούς.
Απλά πατάμε στο Get Started που θα δούμε στην αρχική σελίδα του online screen recorder, και μετά κάνουμε τρία διαδοχικά κλικ στο Record, στο Screen, και στο Select Screen.
Εναλλακτικά, το SnipClip μας προσφέρει και δύο ακόμη επιλογές, για να κάνουμε καταγραφή οθόνης ή κάμερας, ή και τα δύο μαζί ταυτόχρονα.
Κατόπιν, ανάλογα με το που θέλουμε να κάνουμε την καταγραφή οθόνης, επιλέγουμε κάποιο από τα Καρτέλα Chrome, Παράθυρο, ή Πλήρης οθόνη. Μετά, πατάμε διαδοχικά στο κουμπί Κοινοποίηση και στο σχετικό εικονίδιο της έναρξης καταγραφής που διαθέτει το εργαλείο.
Αυτό ήταν όλο, δεν θα μπορούσε να είναι πιο εύκολο και απλό. Μόλις ολοκληρώσουμε την καταγραφή οθόνης, απλά πατάμε στο σχετικό κουμπί της λήψης και ο online screen recorder θα μας κατεβάσει το αρχείο σε μορφή WebM.
Αν δεν θέλουμε αυτή τη σύγχρονη μορφή βίντεο, αλλά ένα τυπικό αρχείο MP4, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το εργαλείο Convert που διαθέτει το SnipClip. Για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα υπάρχουν και τα καλύτερα δωρεάν εργαλεία για μετατροπή βίντεο.
Μετατροπή Βίντεο: Οι Τρείς Καλύτερες Δωρεάν Εφαρμογές Στο PCΣτην αναπαραγωγή βίντεο συχνά τα πράγματα δεν έρχονται όπως τα θέλουμε. Άλλοτε κάποιο βίντεο δεν παίζει στο κινητό ή δεν ακούγεται ο ήχος, και άλλοτε θέλουμε να προσθέσουμε υπότιτλους στο βίντεο ή να το μικρύνουμε. Στον οδηγό θα δούμε τα καλύτερα δωρεάν λογισμικά για μετατροπή βίντεο, μαζί με ένα πληρωμένο πρόγραμμα που προσφέρει δωρεάν την πλήρη έκδοση του.
GifCap.dev (Web)
Το GifCap είναι άλλος ένας πολύ εύκολος και ιδιαίτερα γρήγορος online screen recorder, ο οποίος διαχειρίζεται με διαφορετικό τρόπο την καταγραφή οθόνης, καθώς μας δημιουργεί ένα ελαφρύ αρχείο GIF.
Δεν απαιτεί εγγραφή, λήψη και εγκατάσταση, και λειτουργεί απευθείας από μια καρτέλα του browser. Επιπλέον, όλη η εγγραφή γίνεται καθαρά από την πλευρά μας (client), χωρίς να μεταφορτώνονται δεδομένα στον ιστότοπο.
Το online εργαλείο λειτουργεί σχεδόν παρόμοια με το SnipClip, με τη διαφορά ότι το τελικό αποτέλεσμα θα μας έρθει σε GIF.
Simple Screen Recorder (Windows)
Όπως υποδηλώνει το όνομα, το Simple Screen Recorder είναι μια απλή και γρήγορη εφαρμογή εγγραφής οθόνης στο Microsoft Store. Πρόκειται για ένα δωρεάν και πολύ ελαφρύ και εύκολο πρόγραμμα σε σύγκριση με άλλες παρόμοιες εφαρμογές. Το κατεβάζουμε από εδώ.
Έχει σχεδιαστεί ειδικά για Windows και μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε στιγμιότυπα σε βίντεο, καθώς και να επιλέξουμε την ανάλυση, τον ρυθμό καρέ, το bitrate, και τον κέρσορα του ποντικιού αν το επιθυμούμε.
Απλά πατάμε μια φορά στο εικονίδιο κάτω από το Pick something to capture, και στην επόμενη καρτέλα επιλέγουμε το παράθυρο του browser, της ανοικτής εφαρμογής, κλπ, που θέλουμε να καταγράψουμε το κινούμενο στιγμιότυπο οθόνης.
Κατόπιν, πατάμε διαδοχικά στο ΟΚ και Start Recording.
Μόλις ολοκληρώσουμε την επιθυμητή καταγραφή, απλά πατάμε διαδοχικά στο Stop Recording, και μετά στο Save για να αποθηκεύσουμε το στιγμιότυπο όπου επιθυμούμε.
Τέλος, θα δούμε ότι ο εύκολος screen recorder θα μας έχει κατεβάσει το αρχείο σε μορφή MP4.
Microsoft Clipchamp (Web / Windows)
Τα Windows συνοδεύονται και από άλλον ένα screen recorder πολλαπλών χρήσεων, που δεν είναι άλλος από το Clipchamp της Microsoft. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε χωρίς εγκατάσταση online μέσω του browser πατώντας εδώ…
…καθώς και με την εγγενή εφαρμογή των Windows. Αν δεν τη βλέπουμε, την κατεβάζουμε από το Microsoft Store.
Οι δυνατότητες του εργαλείου είναι πολλές, ειδικά αν θέλουμε μικρά βίντεο ή GIF για δουλειά και διασκέδαση, όπου τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά.
Σε γενικές γραμμές, το Clipchamp είναι δωρεάν, πλήρως εξελληνισμένο, και μπορούμε να δούμε αναλυτικά τις λειτουργίες του σε προηγούμενο οδηγό μας.
Clipchamp: Οι Πιο Χρήσιμες Λειτουργίες Του Νέου Εργαλείου Της MicrosoftΤο Clipchamp είναι ένα από τα καλύτερα δημιουργικά εργαλεία της Microsoft αλλά ενδέχεται να μην το αξιοποιούμε καθόλου. Το μικρό λογισμικό επεξεργασίας βίντεο ενσωματώνεται στα Windows 11 22H2, διατίθεται και στα Windows 10, καθώς και online στον browser χωρίς εγκατάσταση. Στον σύντομο οδηγό θα δούμε την εύκολη εγγραφή οθόνης και κάμερας που προσφέρει το εργαλείο.
Xbox Game Bar
Παρομοίως, τα Windows συνοδεύονται από ένα screen recorder που ονομάζεται Xbox Game Bar. Μια από τις χρήσιμες λειτουργίες της εγγενούς εφαρμογής, είναι ότι μας επιτρέπει να καταγράφουμε τα παιχνίδια, καθώς και να τα μεταδώσουμε σε μια πλατφόρμα streaming.
Το ανοίγουμε πατώντας ταυτόχρονα το Win + G, και μετά μπορούμε μέσα από ένα εύκολο εξελληνισμένο περιβάλλον να κάνουμε καταγραφή οθόνης στα περισσότερα παιχνίδια και προγράμματα που τρέχουμε στον υπολογιστή.
Έτσι, εκτός από τα παιχνίδια, αν θέλουμε γρήγορα και απλά να δημιουργήσουμε μία παρουσίαση, ή να καταγράψουμε ένα πρόβλημα που θέλουμε να στείλουμε στην τεχνική υποστήριξη, η εμπειρία του Xbox Game Bar είναι μία αρκετά καλή εναλλακτική λύση.
Το μόνο αρνητικό είναι ότι ο σχεδιασμός της εφαρμογής παρουσιάζει έναν περιορισμό, καθώς μπορεί να καταγράψει μόνο την τρέχουσα προβολή οθόνης. Επομένως, πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε τυχόν εφαρμογές που δεν θέλουμε να καταγράφονται στην οθόνη.
ShareX (Windows)
Το ShareX είναι o απόλυτος screen recorder. Πρόκειται για ένα εργαλείο ανοιχτού κώδικα, το οποίο οφείλουμε να πούμε ότι το χρησιμοποιούμε καθημερινά στα άρθρα μας. Διαθέτει πολλές δυνατότητες για καταγραφή οθόνης που τις συναντάμε μόνο στα πληρωμένα λογισμικά.
Το λογισμικό είναι πολύ μικρό και το κατεβάζουμε από εδώ.
Το ελαφρύ ShareX απευθύνεται κυρίως σε power users, καθώς ενδέχεται ο απλός χρήστης να χαθεί μέσα στα πολλά προηγμένα εργαλεία που διαθέτει το ανοικτό λογισμικό.
Όμως, καθώς πρόκειται για ένα ισχυρό λογισμικό στην καταγραφή οθόνης, το προτείνουμε ανεπιφύλακτα, και μπορούμε να δούμε την πλήρη περιγραφή του σε προηγούμενο οδηγό μας.
OBS Studio (Windows, Mac, Linux)
Το OBS Studio είναι άλλο ένα δωρεάν και πολύ ισχυρό λογισμικό ανοιχτού κώδικα για καταγραφή οθόνης, το οποίο διαθέτει και ελληνικό μενού. Διατίθεται για Windows, macOS, και Linux.
Η εφαρμογή είναι περί τα 700ΜΒ και την κατεβάζουμε από εδώ.
Πρόκειται για ένα σχετικά πολύπλοκο πρόγραμμα εγγραφής από πολλές πηγές ταυτόχρονα (π.χ. επιφάνεια εργασίας, διάφορα προγράμματα, εικόνα από βιντεοκάμερα, και άλλα), τις οποίες μπορούμε να εναλλάξουμε κατά βούληση.
Απευθύνεται κυρίως σε gamers και σε όσους ενδιαφέρονται για αναμετάδοση της οθόνης τους ζωντανά σε σελίδες για streaming, όπως το Twitch. Το OBS Studio εκτελεί αυτήν την εργασία σε πραγματικό χρόνο χωρίς αισθητή καθυστέρηση ή προβλήματα απόδοσης.
Φυσικά, μπορεί να κάνει και απλή καταγραφή οθόνης. Ωστόσο, θα ήταν σαν να χαραμίζουμε τις δυνατότητές του αν το χρησιμοποιούσαμε μόνο γι' αυτό.
Free Cam (Windows)
Το Free Cam είναι το πιο εύκολο και ελαφρύ λογισμικό για καταγραφή οθόνης με όγκο περί τα 25MB. Είναι ένας πολύ απλός screen recorder για χρήστες Windows που θέλουν να κάνουν εύκολα και γρήγορα παρουσιάσεις και εκπαιδευτικά βίντεο.
Έρχεται με ενσωματωμένο πρόγραμμα επεξεργασίας ήχου / βίντεο. Το πολύ μικρό λογισμικό είναι δωρεάν και δεν εμφανίζει κάποιο υδατογράφημα ή διαφημίσεις.
Σε ό,τι αφορά την απλή λειτουργία του, διαθέτει μια προσαρμόσιμη περιοχή εγγραφής για λήψη επιλεγμένων τμημάτων της οθόνης. Μπορούμε να μετακινήσουμε κατά το δοκούν αυτή την περιοχή, καθώς και να αυξομειώσουμε το μέγεθος ώστε να καλύψει την περιοχή που θέλουμε, ή ακόμη και ολόκληρη την οθόνη.
Επίσης, διαθέτει οπτικοακουστικά highlights του ποντικιού που μας βοηθούν να δώσουμε έμφαση σε σημαντικές λεπτομέρειες κατά την εγγραφή.
Το μόνο αρνητικό, αν θα μπορούσαμε να το αποκαλέσουμε έτσι, είναι ότι πρέπει να δώσουμε το email μας για να μας επιτρέψει να το κατεβάσουμε από εδώ.
Εσείς ποιο εργαλείο χρησιμοποιείτε για καταγραφή οθόνης;
Αν σας γεννήθηκαν απορίες, μπορείτε να μας γράψετε στις Ερωτήσεις. Εναλλακτικά, αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για το θέμα, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια στο σχετικό post του άρθρου στη σελίδα μας στο Facebook.