Η επικοινωνία μέσω Internet έχει γίνει πλέον σημαντικό κομμάτι της ζωής μας. Είναι ο τρόπος να συναντάμε ανθρώπους από την άλλη άκρη της γης, να μιλάμε, ή ακόμα και να τρώμε μαζί τους. Στον οδηγό θα δούμε τις δυνατότητες που υπάρχουν ανάλογα με το πρόγραμμα που χρησιμοποιούμε για κλήσεις στο Internet.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Πώς ξεκίνησε η επικοινωνία μέσω Internet
Τον Φεβρουάριο του 1995 κυκλοφόρησε η πρώτη εφαρμογή VoIP (Voice over Internet Protocol, Φωνή μέσω του πρωτοκόλλου Internet). Η εφαρμογή αυτή λεγόταν Internet Phone και η παρεχόταν από την VocalTec.
Προφανώς, όπως και με τα απλά τηλέφωνα, υπήρχε χρέωση για τις κλήσεις, και μάλιστα αρκετά “τσουχτερή”: η επικοινωνία μέσω Internet κόστιζε $70 μετά τα 60 πρώτα λεπτά της demo έκδοσης.
Στην συνέχεια δημιουργήθηκαν κι άλλες εφαρμογές χωρίς να καταφέρουν να γίνουν αρκετά διάσημες, αφού μόλις εκείνη την περίοδο το Internet άρχισε να μπαίνει στην ζωή των οικιακών χρηστών.
Μεταξύ άλλων σημαντική ήταν η στιγμή για την επικοινωνία μέσω Internet που η Microsoft έβαλε στα Windows 95 το NetMeeting.
Το NetMeeting είχε δυνατότητα κλήσεων με κάμερα, ανταλλαγής μηνυμάτων και μεταφοράς αρχείων. Επίσης ήταν από τα πρώτα προγράμματα που μπορούσε κανείς να μοιραστεί την οθόνη του.
Εκτός από τα Windows 95, το NetMeeting ήταν προεγκατεστημένο και σε όλες της επόμενες εκδόσεις μέχρι τα Windows XP, οπού πλέον δεν βρισκόταν στα βοηθήματα αλλά για να το τρέξει κανείς έπρεπε να γράψει conf.exe στην εκτέλεση. Στα Vista πλέον δεν υπήρχε.
Σήμερα, ένα πρόγραμμα σαν το NetMeeting θα μας φαινόταν παρωχημένο.
Τι απαιτήσεις έχουμε από την επικοινωνία μέσω Internet
Πρώτα από όλα, μιλώντας στο Internet κάποιες ανάγκες είναι ίδιες με αυτές που θα είχαμε από το κινητό μας.
Θέλουμε αμεσότητα στην αποστολή μηνυμάτων καθώς και να ακούμε καθαρά τον συνομιλητή μας. Δεν θα μπορούσαμε επίσης να μιλάμε και να είμαστε εκτεθειμένοι σε παρεμβάσεις, όπως παλιά που έμπαινε ο ένας στην γραμμή του άλλου.
Συγχρόνως, όμως, έχουμε και απαιτήσεις μοναδικές στην επικοινωνία μέσω Internet. Η ποιοτική εικόνα καθώς και ο συγχρονισμός της με τον ήχο είναι βασικές προϋποθέσεις για τις επιλογές μας. Το ίδιο και η ομαδική επικοινωνία.
Φυσικά, για να γίνουν αυτά χρειάζεται το πρόγραμμα να είναι σχετικά διαδεδομένο, ώστε να έχουμε την δυνατότητα πολλών επαφών. Καμία υπηρεσία δεν έχει αξία αν δεν τη χρησιμοποιεί κανένας από τους φίλους μας.
Μία άλλη σημαντική ιδιότητα των προγραμμάτων αυτών είναι κατά την διάρκεια της εγκατάστασης να μην επιχειρούν να εγκαταστήσουν λογισμικό τρίτων. Για αυτόν τον λόγο συστήνουμε την χρήση του Uncheky.
Το Skype, το ooVoo, και το TeamSpeak που θα δούμε παρακάτω, για παράδειγμα, προσπαθούν να αλλάξουν την αρχική σελίδα του Browser ή να εγκαταστήσουν άλλο πρόγραμμα.
Skype
Το Skype αποτελεί το μέτρο σύγκρισης για οποιαδήποτε άλλη σχετική υπηρεσία. Και όχι άδικα, αφού το 2010 είχε πάνω από 660 εκατομμύρια εγγεγραμμένα μέλη, ενώ το 2014 το χρησιμοποιούσε το 40% των χρηστών που ενδιαφέρονταν για την επικοινωνία μέσω Internet.
To Skype κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 2003 και από το 2011 ανήκει πλέον στην Microsoft, η οποία το αγόρασε έναντι 8.5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μετρητά. Δημιουργοί του είναι ο Δανός Janus Friis και ο Σουηδός Niklas Zennström.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι Friis και Zennström ήταν επίσης συνδημιουργοί του Kazaa, που για μια περίοδο ήταν το πιο δημοφιλές πρόγραμμα ανταλλαγής αρχείων.
Αυτή την στιγμή, το Skype κυκλοφορεί για Windows, Linux, Mac, όπως επίσης και για Android, iOS, και Xbox.
Το Skype μπορεί να πραγματοποιήσει κλήσεις και βιντεοκλήσεις μεταξύ των χρηστών του, προσφέροντας μια πολύ καλή εμπειρία στην σύνδεση. Επίσης, μέσω αυτού μπορεί κάνεις να αποστείλει μηνύματα αλλά και βιντεομηνύματα.
Ανάμεσα στις δωρεάν υπηρεσίες του είναι και η κοινή χρήση οθονών. Πρόκειται για ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο αν θέλουμε να δείξουμε σε κάποιον πώς να κάνει κάτι, δείχνοντάς του την οθόνη και το ποντίκι μας.
Τέλος, με το Skype μπορεί να επιτευχθεί επικοινωνία μέσω Internet και για περισσότερους από έναν ανθρώπους ταυτόχρονα.
Στο παρελθόν η ταυτόχρονη βιντεοκλήση με τρία ή περισσότερα άτομα (Group Video Calling) ήθελε premium λογαριασμό στο Skype, αλλά από τον Απρίλιο του 2014 είναι πλέον δωρεάν για όλους.
Εκτός από την εφαρμογή με εγκατάσταση, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το Skype και μέσω του browser, με την υπηρεσία Skype for Web.
Υπέρ
- Ποιοτική εικόνα και ήχος.
- Μεγάλη Δημοτικότητα.
- Δυνατότητα Ομαδικής επικοινωνίας.
- Δυνατότητα Κοινής Χρήσης Οθονών.
Κατά
- Η ηχογράφηση χρειάζεται άλλο λογισμικό.
- Επιχειρεί την εγκατάσταση τρίτου λογισμικού.
- Η online υπηρεσία Skype for Web δεν λειτουργεί επισήμως σε Linux.
Viber
Το Viber ξεκίνησε το 2010. Αρχικά ήταν μόνο για iPhone, ενώ αργότερα κυκλοφόρησε και για Android, Windows, BlackBerry, και Linux.
Πρόκειται για ένα αρκετά εύχρηστο πρόγραμμα. Είναι αρκετά διάσημο κυρίως στα κινητά Android. Tο γεγονός ότι η σύνδεση χρησιμοποιεί τον αριθμό του κινητού, μας επιτρέπει αυτόματα να εντοπίσουμε ποιες από τις επαφές μας έχουν λογαριασμό στο Viber, χωρίς να τις ψάχνουμε χειροκίνητα.
Διαθέτει δυνατότητα αποστολής μηνυμάτων κειμένου ή πολυμέσων καθώς και δωρεάν κλήσεων και βιντεοκλήσεων. Υπάρχει επίσης δυνατότητα για μεταφορά αρχείων.
Υπέρ
- Χρήση Αριθμού κινητού.
- Μεγάλη Δημοτικότητα.
- Δυνατότητα Ομαδικής Επικοινωνίας.
- Ποιότητα Κλήσεων.
Κατά
- Δεν υπάρχει δυνατότητα ηχογράφησης.
- Δεν μπορεί να γίνει κοινή χρήση οθονών.
Google Hangouts
Μπορεί το η online έκδοση του Skype να είναι ακόμα σε beta μορφή, όμως η Google φρόντισε η δική της πλατφόρμα να είναι διαθέσιμη από το 2013.
Η Google έχοντας μία εμπειρία στην επικοινωνία μέσω Internet από προηγούμενα λογισμικά, κατάφερε να σχεδιάσει μια πλατφόρμα ιδιαίτερα φιλική προς τους χρήστες.
Η απλότητα της κερδίζει αμέσως τις εντυπώσεις, όπως επίσης και τα χαρακτηριστικά της.
Πέρα από την αποστολή μηνυμάτων, τη δυνατότητα κλήσεων και βιντεοκλήσεων, και την κοινή χρήση οθονών, η υπηρεσία Google Hangouts έχει κάτι που την ανεβάζει πολύ ψηλά.
Το Hangouts Ζωντανά είναι μια υπηρεσία με την οποία μπορεί οποιοσδήποτε έχει συνδέσει το Gmail του με το Google Hangouts να διοργανώσει διαδικτυακά σεμινάρια, δημόσια ή και για συγκεκριμένα άτομα.
Από τις αρχές του 2016 κυκλοφόρησε ως εφαρμογή για iOS και για Android.
Υπέρ
- Δεν χρειάζεται εγκατάσταση.
- Ύπαρξη του Hangouts Ζωντανά για live παρουσιάσεις.
- Δυνατότητα Κοινής Χρήσης Οθονών.
- Αρκετά Δημοφιλές αφού λειτουργεί μέσω του Gmail.
Κατά
- Δεν υπάρχει δυνατότητα ηχογράφησης.
- Δεν μπορεί να αποσταλεί βιντεομήνυμα.
Firefox Hello
Το Firefox Hello δημιουργήθηκε το 2015 και είναι ενσωματωμένο στον Browser. Για χρήστες Firefox αποτελεί μια πολύ βολική λύση στην επικοινωνία μέσω Internet.
Δεν απαιτεί την ύπαρξη λογαριασμού Mozilla ή κάτι άλλο. Το μόνο που χρειάζεται το email του συνομιλητή που θέλετε να καλέσετε για να μοιραστείτε μαζί του το link της σύνδεσης.
Για περισσότερες πληροφορίες γύρω από το Firefox Hello δείτε τον αναλυτικο οδηγό μας:
Πώς κάνουμε Chat μέσω Browser με τον FirefoxΣτις αρχές του 2015, η Mozilla ενσωμάτωσε στον Firefox το Hello, μια υπηρεσία επικοινωνίας με βίντεο που λειτουργεί απευθείας μέσα από το Browser. Τώρα το…
Υπέρ
- Δεν χρειάζεται εγκατάσταση.
- O προσκεκλημένος συνομιλητής μπορεί να μην χρησιμοποιεί Firefox.
- Δεν εξαρτάται από λογαριασμούς.
Κατά
- Την πρόσκληση σε μια συνομιλία μπορούν να την κάνουν μόνο χρήστες Firefox.
- Είναι ευάλωτο στην πρόσκληση από αγνώστους.
- Δεν μπορεί να μεταφέρει αρχεία.
- Δεν υπάρχει δυνατότητα ομαδικής επικοινωνίας.
ooVoo
Το 2007 πήρε και το ooVoo μια θέση στην επικοινωνία μέσω Internet. Κυκλοφορεί για Windows και Mac, καθώς και για Android και iOS.
Πρόκειται για μία ικανοποιητική εφαρμογή η οποία ωστόσο δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει ευρύ κοινό, εξαιτίας μάλλον της δημοτικότητας άλλων εφαρμογών όπως το Skype, με παρόμοια χαρακτηριστικά.
Η μόνη διαφορά των δύο αυτών προγραμμάτων είναι ότι με το ooVoo μπορεί κανείς να αποθηκεύσει μία συνομιλία ως βίντεο, κάτι που στο Skype απαιτεί άλλη διαδικασία.
Υπέρ
- Δυνατότητα Ηχογράφησης και αποθήκευσης συνομιλιών.
- Ποιοτική συνομιλία στα πρότυπα του Skype.
- Δυνατότητα Ομαδικής Επικοινωνίας.
- Δυνατότητα Κοινής Χρήσης Οθονών.
Κατά
- Μειωμένο κοινό, έλλειψη αναγνωσιμότητας της εφαρμογής.
- Επιχειρεί την εγκατάσταση τρίτου λογισμικού.
Ekiga
Το NetMeeting των Linux. Μόνο που αυτό υπάρχει ακόμα. Απλά από το 2009 δεν είναι ενσωματωμένο στο Ubuntu.
To Ekiga, παρά το γεγονός ότι είναι σχεδιασμένο για διανομές Linux, διατίθεται και για Windows.
Βασικό μειονέκτημα του είναι η μη χρήση λογαριασμού, αλλά αριθμού. Πρόκειται για ξεπερασμένη λογική στην επικοινωνία μέσω Internet και έτσι πολλοί λίγοι χρήστες το επιλέγουν. Όπως επίσης ανασταλτικός παράγοντας για τους χρήστες των Windows είναι ότι για να το τρέξουν πρέπει να γράψουν “Ekiga” στην γραμμή εντολών.
Υπέρ
- Αρκετά διάσημο για χρήστες Linux.
- Λογισμικό Ανοιχτού κώδικα.
Κατά
- Χρήση Αριθμού στην επικοινωνία μέσω Internet.
- Εκκίνηση μέσω γραμμής εντολών στα Windows.
TeamSpeak
H εφαρμογή των Gamers. To TeamSpeak αποτελεί το chat room όλων των παικτών ενός παιχνιδιού, οι οποίοι επικοινωνούν μέσω φωνής ή και μηνυμάτων.
Το βασικό μειονέκτημα του είναι ότι θέλει μια σύνδεση τύπου client-server για να λειτουργήσει. Αν υπάρχει στημένος server, είναι εύκολο να συνδεθούμε με τον client. Αν όμως θέλουμε να στήσουμε δικό μας server, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τη γραμμή εντολών ή το τερματικό.
Με άλλα λόγια, αν παίζουμε κάποιο παιχνίδι το οποίο έχει δικό του server TeamSpeak, είναι μια καλή λύση. Αλλά για την επικοινωνία μέσω Internet ένας με έναν, με κάποιο φίλο μας, δεν αξίζει τον κόπο.
Υπέρ
- Χρήσιμο στην συνομιλία μεταξύ συμπαικτών.
- Ανεξάρτητο Λογαριασμού. Σύνδεση με Nickname.
Κατά
- Μειωμένο target group.
- Αλλαγή ρυθμίσεων μέσω τερματικού ή γραμμής εντολών.
- Επιχειρεί την εγκατάσταση τρίτου λογισμικού.
Άλλες εφαρμογές
Empathy: Το Empathy είναι ο διάδοχος του Ekiga. Πρόκειται για το ενσωματωμένο VoIP πρόγραμμα σε αρκετές εκδόσεις του Ubuntu και του Fedora.
Jitsi: Πρόγραμμα ανοιχτού κώδικα, αρκετά απλοϊκό. Κυκλοφορεί για όλα τα λειτουργικά και σε πολλές γλώσσες χωρίς να έχει καταφέρει να απασχολήσει σημαντικό κοινό στην επικοινωνία μέσω Internet.
Linphone: Το Linphone είναι επίσης ανοιχτού κώδικα, με μικρή αποδοχή κυρίως λόγο της δυσκολίας στη χρήση, και το γεγονός πως βασίζεται σε αριθμούς για τις κλήσεις.
Εσείς ποιο πρόγραμμα προτιμάτε;
Το πρόγραμμα που ο καθένας μας χρησιμοποιεί για την επικοινωνία μέσω Internet εξαρτάται από διάφορους παραμέτρους όπως π.χ. ποιο χρησιμοποιούν οι γνωστοί του. Εσείς σε ποια εφαρμογή έχετε εμπιστευτεί τις διαδικτυακές σας σχέσεις; Γράψτε μας στα σχόλια.