Πολλοί έχουμε έναν παλιό υπολογιστή ή ένα παλιό laptop, που λειτουργεί μεν κανονικά ή σχεδόν κανονικά, αλλά είναι σε αχρηστία. Τώρα, μια πρωτοβουλία της ΕΕΛ/ΛΑΚ, του Δικτύου Πολιτών ΣυνΑθηνά, και του Hellug, επιτρέπει να δωρίσουμε τον παλιό υπολογιστή ή το παλιό laptop σε μαθητές, φοιτητές, και σχολεία που έχουν ανάγκη.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Σκοτώνουν τα PC όταν γεράσουν?
Είτε μας αρέσει, είτε όχι, οι υπολογιστές και τα κινητά/tablet ανήκουν στις συσκευές με τη συντομότερη “ημερομηνία λήξης”.
Mία τηλεόραση, ένα ψυγείο, ή ένα πλυντήριο, θα το έχουμε μέχρι να χαλάσει σε τέτοιο βαθμό που να μην συμφέρει πλέον η επισκευή του. Εύκολα μπορεί να κρατήσει μια δεκαετία, ή και περισσότερο.
Στους υπολογιστές, όμως, ήδη από την πενταετία αρχίζουν να αυξάνονται κατακόρυφα οι πιθανότητες αποτυχίας του σκληρού δίσκου. Αν δεν έχουμε πολύ καλής ποιότητας μητρική και πολύ καλής ποιότητας τροφοδοτικό, μετά τα πέντε χρόνια είναι πολύ πιθανό να αρχίσουμε να έχουμε σημαντικά προβλήματα.
Όταν η απόδοση πλέον δεν επαρκεί
Ακόμα κι αν ο υπολογιστής λειτουργεί άριστα – συνήθως όταν φροντίζουμε να αποφύγουμε την υπερθέρμανση – από τον 6ο χρόνο και μετά είναι βέβαιο πως θα αρχίσει να ζορίζεται ακόμα και σε απλές εργασίες. Αυτό ισχύει πολύ περισσότερο για τα laptop, που έχουν σημαντικά χαμηλότερη απόδοση από desktop στην ίδια κατηγορία τιμής.
Gaming υπολογιστές της κατηγορίας των 1000ων ευρώ, στον 6ο χρόνο λειτουργίας τους είναι πλέον πρακτικά άχρηστοι για οτιδήποτε σύγχρονο στο gaming με αξιοπρεπή γραφικά.
Ακόμα και η απλή πλοήγηση στο Internet μπορεί να είναι πρόβλημα. Οι browsers αλλά και οι ιστοσελίδες του σήμερα δεν έχουν σχέση με τις εκδόσεις τους πριν από έξι χρόνια. Είναι αναμενόμενο να έχουν σημαντικά μεγαλύτερες απαιτήσεις από το σύστημα, σε σημείο που 1-2 site σε καρτέλες σήμερα να χρειάζονται σχεδόν 1,5GB RAM.
Είναι λοιπόν συνηθισμένο να αγοράσουμε ένα νέο σύστημα πριν χαλάσει ο υπάρχοντας υπολογιστής. Ακόμα και σε περίπτωση αναβάθμισης ενός σταθερού υπολογιστή, σύντομα με τα παλιά υποσυστήματα μπορούμε να φτιάξουμε έναν πλήρη υπολογιστή, όπως στο πείραμα σκέψης με το πλοίο του Θησέα.
Κάποιοι από εμάς μπορεί να χαρίσουμε ένα τέτοιο παλιό υπολογιστή σε κάποιον συγγενή ή φίλο που τον χρειάζεται. Άλλοι μπορεί να τον έχουμε να πιάνει σκόνη, μέχρι που να παλιώσει τόσο ώστε να είναι μόνο για ανακύκλωση.
Τώρα, μια νέα πρωτοβουλία μπορεί να αξιοποιήσει τον παλιό υπολογιστή, το παλιό laptop, ή το παλιό tablet, για την υποστήριξη μαθητών, φοιτητών, ή σχολείων που δεν έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν σύγχρονο εξοπλισμό.
Πώς μπορώ να δωρίσω τον παλιό υπολογιστή ή το παλιό μου laptop
Την πρωτοβουλία για τη δωρεά έχουν πάρει τρεις οργανισμοί: η ΕΕΛ/ΛΑΚ, το Δίκτυο Πολιτών ΣυνΑθηνά, και ο Hellug. Για να δηλώσουμε την πρόθεσή μας για δωρεά παλιού υπολογιστή, αρκεί να επισκεφθούμε τη σελίδα https://ellak.gr/drasi-donate-your-laptop/.
Εκεί θα πρέπει αρχικά να συμπληρώσουμε τα πλήρη στοιχεία μας.
Αυτά είναι πρακτικά τα μόνα υποχρεωτικά στοιχεία της φόρμας, μαζί με με την αποδοχή των όρων και την παραίτηση από κάθε αξίωση στον παλιό υπολογιστή που θα δωρίσουμε.
Να σημειωθεί πως η δράση ενδιαφέρεται για υπολογιστές μέχρι δεκαετίας. Μην επικοινωνήσετε λοιπόν αν έχετε κάποιον αρχαίο 486 με Windows 3.11 ξεχασμένο στο πατάρι, ή ένα παλιό laptop από το '99, που το είχατε κάτω από τον καναπέ για να μην κουτσαίνει.
Για να διευκολύνουμε τη δουλειά της δράσης, μπορούμε να συμπληρώσουμε και τα υπόλοιπα πεδία της φόρμας. Αρχικά ορίζουμε τι είδους υπολογιστή θέλουμε να δωρίσουμε.
Στη συνέχεια μπορούμε να διευκρινίσουμε αν ο παλιός υπολογιστής λειτουργεί κανονικά ή αν έχει προβλήματα, καθώς και να τσεκάρουμε ποια υποσυστήματα έχουν πρόβλημα, αν γνωρίζουμε.
Τέλος, μπορούμε να τσεκάρουμε αν θέλουμε να δωρίσουμε μόνο κάποιο μεμονωμένο υποσύστημα, όχι ολόκληρο τον υπολογιστή. Για κάποιο λόγο, οι επιλογές σε αυτή την ενότητα είναι αρκετά περιορισμένες, και δεν περιλαμβάνουν πχ κάρτα γραφικών, επεξεργαστή, ή μητρική πλακέτα.
Στη σελίδα υποβολής δεν αναφέρουν λεπτομέρειες σχετικά με το πότε θα γίνει η επικοινωνία και με ποιο τρόπο θα γίνει η παράδοση του υπολογιστή. Υποθέτουμε πως θα επικοινωνήσουν μαζί μας από τη δράση, με περισσότερες λεπτομέρειες για την όλη διαδικασία.
Δεν διευκρινίζεται αν υπάρχουν περιορισμοί όσον αφορά τον τόπο κατοικίας του ατόμου που θα δωρίσει τον υπολογιστή.
Όπως αναφέρεται, όλο το περιεχόμενο των σκληρών δίσκων θα διαγραφεί. Βέβαια, για επιπλέον ασφάλεια μπορούμε να έχουμε ήδη διαγράψει οριστικά τα αρχεία μας, ή και ολόκληρο το δίσκο πριν τη δωρεά.
Στους υπολογιστές που θα δωριστούν θα εγκατασταθεί ελεύθερο λογισμικό, προφανώς κάποια διανομή Linux, πριν δοθούν στα άτομα ή τα σχολεία που κρίνεται πως έχουν ανάγκη.
Αν λοιπόν έχετε αυθεντικά Windows στον υπολογιστή, φροντίστε να κρατήσετε το κλειδί προϊόντος, ώστε να περάσετε τα Windows σε νέο υπολογιστή.
Ποιοι είναι οι φορείς πίσω από τη δράση
Αυτοί είναι οι οργανισμοί που συνεργάζονται για τη λειτουργία της παρούσας δράσης.
Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ)
H μη-κερδοσκοπική Εταιρεία ΕΛ/ΛΑΚ ιδρύθηκε το 2008. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές η εταιρεία αποτελείται από 29 μέλη, που περιλαμβάνουν Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα, και κοινωφελείς φορείς.
Μεταξύ των στόχων της ΕΕΛ/ΛΑΚ είναι η είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με το ελεύθερο λογισμικό, το Ανοιχτό Περιεχόμενο, και των Τεχνολογιών Ανοιχτής Αρχιτεκτονικής, και η έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση γύρω από τις ανοιχτές τεχνολογίες στην Ελλάδα και το διεθνή χώρο.
Αναλυτικές πληροφορίες για την ΕΕΛ/ΛΑΚ θα βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα, καθώς επίσης και τους αναλυτικούς στόχους της εταιρείας.
Δίκτυο Πολιτών ΣυνΑθηνά
Η πλατφόρμα «ΣυνΑθηνά» δημιουργήθηκε από το Δήμο Αθηναίων, και το όνομα προέρχεται από τη γνωστή ρήση “Συν Αθηνά και χείρα κίνει”. Στόχος της πλατφόρμας είναι να στηρίξει και να διευκολύνει τις ομάδες πολιτών που με τις δράσεις τους βελτιώνουν την ποιότητα ζωής στην Αθήνα.
Οι ομάδες πολιτών μπορούν να είναι ΜΚΟ, ΑΜΚΕ, ή και άτυπες ομάδες, ακόμη και μεμονωμένες πρωτοβουλίες. Εδώ θα βρείτε τις ομάδες που έχουν καταχωρήσει δράσεις στο ΣυνΑθηνά.
Λεπτομέρειες για τη συμμετοχή στο ΣυνΑθηνά θα βρείτε στη διεύθυνση http://www.synathina.gr/συμμετοχή/.
Ένωση Χρηστών και Φίλων Λίνουξ Ελλάδας (Hellug)
Ο Hellug, που προέρχεται από τα αρχικά της φράσης Hellenic Linux User Group, είναι ένας μη-κερδοσκοπικός σύλλογος με σκοπό τη διάδοση του λειτουργικού συστήματος Linux. Επίσης αναλαμβάνει την υποστήριξη των χρηστών Linux στην Ελλάδα.
Δυστυχώς, η επίσημη ιστοσελίδα δείχνει σημάδια εγκατάλειψης, καθώς υπήρξαν μόνο δύο δημοσιεύσεις μέχρι στιγμής για το 2016, ενώ η σελίδα για την εγγραφή ως μέλος έχει μόνο ένα ελλιπές απόσπασμα…
…το οποίο οδηγεί σε σφάλμα 404.
Είναι πάντως θετικό πως ο Hellug συμμετέχει σε αυτή τη δραστηριότητα, και ελπίζουμε στο μέλλον να ανακάμψει, τουλάχιστον όσον αφορά τη διαδικτυακή του παρουσία.
Σας ενδιαφέρουν περισσότερες φιλανθρωπίες και δωρεές?
Αν έχετε τη δυνατότητα να δωρίσετε κάτι από το υστέρημά σας, μπορείτε να δείτε τον αναλυτικό μας οδηγό με τα σημαντικότερα φιλανθρωπικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
Φιλανθρωπικά Ιδρύματα για Δωρεές στην ΕλλάδαΜε την οικονομική κατάσταση των Ελλήνων τα τελευταία χρόνια, είναι κατανοητό πως οι κινήσεις φιλανθρωπίας είναι πιο δύσκολες από ποτέ. Αυτός όμως είναι ταυτόχρονα ο λόγος…
Εσείς θα δωρίσετε ένα παλιό υπολογιστή ή παλιό laptop?
Αν επικοινωνήσατε μέσω της φόρμας με την ΕΕΛ/ΛΑΚ και ολοκληρώσατε τη διαδικασία της δωρεάς, ή αν το σκέφτεστε να δωρίσετε ένα παλιό υπολογιστή ή παλιό laptop, γράψτε μας στα σχόλια.