Οι περισσότερες έντυπες περιοδικές εκδόσεις ανά τον κόσμο βρίσκονται σε συνεχή πτώση εδώ και καιρό. Και σε αυτόν τον τομέα, το μέλλον διαγράφεται ψηφιακό. Σε αυτόν τον οδηγό θα περιγράψουμε πώς μπορούμε να μετατρέψουμε ένα ψηφιακό έγγραφο σε ηλεκτρονικό περιοδικό, φιλοξενώντας το δωρεάν σε πλατφόρμες προβολής ψηφιακών εκδόσεων.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Πλεονεκτήματα που προσφέρει ένα ηλεκτρονικό περιοδικό
Ηλεκτρονικό περιοδικό μπορεί να γίνει ένα ψηφιακό έγγραφο που έχει ενημερωτικό, εκπαιδευτικό ή και διαφημιστικό χαρακτήρα και ανανεώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Τα πλεονεκτήματα που προσφέρει το ηλεκτρονικό περιοδικό είναι σημαντικά και ιδιαίτερα χρήσιμα.
- Ταχύτατη προβολή περιεχομένου σε παγκόσμια κλίμακα.
Ο χρόνος δημοσίευσης και δικτύωσης της διανομής είναι ασύγκριτα πιο γρήγορος σε σχέση με τις παραδοσιακές μεθόδους, και το εύρος των εν δυνάμει αναγνωστών είναι πολύ μεγάλο.
- Μηδενικό κόστος παραγωγής.
Εκτός του ότι γλιτώνουμε τα έξοδα εκτύπωσης και διανομής, σε όλα τα στάδια για να δημιουργήσουμε ένα ηλεκτρονικό περιοδικό μπορούμε να βασιστούμε σε δωρεάν και νόμιμες εφαρμογές.
Μπορούμε εύκολα να δημιουργήσουμε ένα έγγραφο από μια δωρεάν σουίτα εφαρμογών γραφείου όπως είναι το LibreOffice, και στη συνέχεια να το σελιδοποιήσουμε και να το μορφοποιήσουμε με την ισχυρή, και ανοιχτού κώδικα, εφαρμογή Scribus.
- Η ανάγνωση γίνεται πιο ενδιαφέρουσα.
Στο ηλεκτρονικό περιοδικό έχουμε την επιλογή να ενσωματώσουμε ψηφιακά μέσα, όπως για παράδειγμα ένα βίντεο, και να δημιουργήσουμε μια διαδραστικότητα ανάμεσα στον αναγνώστη και στο περιεχόμενο.
- Ενισχύει το διαδικτυακό marketing μιας ιστοσελίδας.
Εάν διατηρούμε ένα site ή ένα blog, το ηλεκτρονικό περιοδικό μπορεί να γίνει ένα χρήσιμο εργαλείο online marketing. Έχει την δυνατότητα να μας προσφέρει ποιοτική κίνηση (web traffic) στην ιστοσελίδα μας και να δημιουργήσει επιπλέον κανάλια διαφήμισης.
- Έχουμε άμεση και σε βάθος ανάλυση του αναγνωστικού μας κοινού.
Χρησιμοποιώντας κατάλληλα στατιστικά εργαλεία, μας δίνεται η επιλογή να αναπτύσσουμε το περιεχόμενο μας σύμφωνα με τις προτιμήσεις των αναγνωστών.
Αφού αναλύσαμε τα πλεονεκτήματα που προσφέρει ένα ηλεκτρονικό περιοδικό, στην συνέχεια θα περιγράψουμε τις δημοφιλέστερες διαδικτυακές υπηρεσίες ψηφιακών εκδόσεων.
Issuu
Το Issuu είναι μέχρι στιγμής η δημοφιλέστερη πλατφόρμα digital publishing. Ιδρύθηκε στην Δανία το 2006 και φιλοξενεί πάνω από 25 εκατομμύρια δωρεάν ψηφιακές εκδόσεις.
Η ανάγνωση γίνεται με την μορφή του page flip και έχουμε την επιλογή να κατεβάσουμε το έγγραφο στον υπολογιστή ή στο tablet μας σε αρχείο PDF.
Για να δημοσιεύσουμε ένα ψηφιακό έντυπο, ένα ηλεκτρονικό περιοδικό για παράδειγμα…
…το Issuu διαθέτει ένα δωρεάν πλάνο φιλοξενίας. Υποστηρίζει τις συνηθέστερες μορφές εγγράφων όπως είναι τα αρχεία PDF, DOC, PPT, RTF, WPD και ODT. Κάθε αρχείο πρέπει να είναι μέχρι 100MB και να περιέχει λιγότερες από 500 σελίδες.
Δεν υπάρχει περιορισμός όσον αφορά τον αποθηκευτικό χώρο που διαθέτουμε, ενώ για να ανεβάσουμε το αρχείο μας αρκεί να δημιουργήσουμε έναν λογαριασμό και να κάνουμε κλικ στο “UPLOAD”.
Στην διαδρομή μενού → Account Settings βρίσκουμε το διαχειριστικό του λογαριασμού μας, που περιλαμβάνει από βασικές ρυθμίσεις ενημέρωσης όσον αφορά τις δημοσιεύσεις μας…
…μέχρι και πιο εξειδικευμένες επιλογές όπως δημιουργία κλειδιών API, ώστε να επικοινωνεί το Issuu με ένα WordPress plugin για παράδειγμα.
Εάν θέλουμε να ενσωματώσουμε ένα βίντεο στο ηλεκτρονικό περιοδικό μας, αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους. Πριν ανεβάσουμε το αρχείο στο Issuu, στον επεξεργαστή κειμένου εισάγουμε το URL του βίντεο που μας ενδιαφέρει από μια υπηρεσία φιλοξενίας βίντεο όπως είναι το YouTube ή το Vimeo.
Ο δεύτερος τρόπος γίνεται αφού κάνουμε upload την έκδοση. Μεταφερόμαστε στην θέση μενού → Publisher Home → Publication List και πατάμε το “LINKS”.
Κάνοντας drag με το αριστερό κλικ πατημένο στο επιθυμητό σημείο, δημιουργούμε ένα πλαίσιο όπου θα εγκατασταθεί ο σύνδεσμος του βίντεο. Στο παράθυρο που εμφανίζεται πληκτρολογούμε το URL και επιλέγουμε το κουμπί “DONE”.
Τέλος, το πιο σημαντικό εργαλείο που έχουμε στην διάθεση μας βρίσκεται στην διαδρομή μενού → Publisher Home → Statistics. Και δεν είναι άλλο από τις αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με την επισκεψιμότητα των εκδόσεων μας, αλλά και τις προτιμήσεις των αναγνωστών.
Εδώ θα βρούμε στοιχεία όπως ποιο είναι το πιο δημοφιλές ψηφιακό έγγραφο μας και πόσο χρόνο κάνουν για την ανάγνωση του, μέχρι και τι μέσο χρησιμοποίησαν για να το διαβάσουν.
Yumpu
Η πλατφόρμα Yumpu δημιουργήθηκε το 2007. Ανήκει στην ελβετική εταιρεία i-Magazine AG που δραστηριοποιείται σε καινοτόμα λογισμικά ψηφιακών εκδόσεων και διαδικτυακού marketing.
Το format προβολής που χρησιμοποιεί το ονομάζει ePaper, και είναι βελτιστοποιημένο για τις μηχανές αναζήτησης αφού μπορεί να γίνει indexed από τους crawlers.
Μας επιτρέπει να ανεβάζουμε αρχεία PDF και διαθέτει ένα δωρεάν πλάνο φιλοξενίας, αντίστοιχο του Issuu, με αρκετά χαρακτηριστικά. Ένα από αυτά είναι το Yumpu WordPress Plugin…
…που ενσωματώνοντας το στο site, έχουμε την δυνατότητα να ανεβάζουμε ένα ηλεκτρονικό περιοδικό και από PDF να μετατρέπεται σε μορφή ePaper.
Το χαρακτηριστικό όμως που διαφοροποιεί τις δύο πλατφόρμες είναι ότι το Yumpu, μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής Zapier, συνεργάζεται με τις υπηρεσίες Formidable, JotForm, Gravity Forms και Formstack.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι κάθε είδος φόρμας που δημιουργούμε με τις ανωτέρω εφαρμογές, μπορεί να γίνει ψηφιακό έγγραφο και να ενσωματωθεί σε ένα ηλεκτρονικό περιοδικό.
Joomag
Το Joomag έχει έδρα του την Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών. Παρόλο που το δωρεάν πλάνο του έχει σημαντικούς περιορισμούς σε σχέση με τις δύο προηγούμενες πλατφόρμες, όπως για παράδειγμα τον αποθηκευτικό χώρο των 500 MB, διαθέτει δύο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά.
Το πρώτο είναι, ότι έχουμε την δυνατότητα να δημιουργήσουμε το ηλεκτρονικό περιοδικό μας online σε έναν πολύ εύχρηστο επεξεργαστή. Μπορούμε να επιλέξουμε το πρότυπο της αρεσκείας μας από μια ευρεία γκάμα και να το διαμορφώσουμε σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας.
Έχοντας διαλέξει το template, κάνουμε κλικ στο “EDIT PAGE”…
…και αυτόματα ενεργοποιείται ο Crater™ επεξεργαστής.
Εδώ μπορούμε από το να αλλάξουμε την θέση των στοιχείων της σελίδας και το φόντο του background και της γραμματοσειράς, μέχρι και να προσθέσουμε συνδέσμους ψηφιακών μέσων. Όλα αυτά γίνονται με τον τρόπο WYSIWYG χωρίς να χρειάζονται κάποιες ιδιαίτερες γνώσεις.
Αξιοσημείωτο όμως είναι, ότι το δωρεάν πλάνο προσφέρει και ένα built-in σύστημα CRM.
Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε, να δημιουργούμε λίστες επαφής αναγνωστών που έγιναν συνδρομητές του ηλεκτρονικού περιοδικού μας, να ενημερώνουμε για καινούριες εκδόσεις μας μέσω μαζικών αποστολών emails και πολλά άλλα.
Για να βρούμε την λειτουργία αυτή μεταφερόμαστε στην θέση “Dashboard” → “Awesome CRM”.
Στην πρώτη καρτέλα “Contacts” θα βρίσκονται οι επαφές μας και στην δεύτερη “Bounced Mails” θα υπάρχουν τα εισερχόμενα emails μας. Αν θέλουμε να στείλουμε πολλαπλά ενημερωτικά emails μεταβαίνουμε στην τρίτη καρτέλα “Mail Campaigns” ενώ στην τέταρτη “Mail Templates” μπορούμε να δημιουργήσουμε από τα διαθέσιμα πρότυπα δική μας φόρμα email.
SlideShare
To SlideShare δημιουργήθηκε το 2006 και από το 2012 είναι μέλος της οικογένειας του LinkedIn. Το δυνατό του σημείο είναι η δύναμη δικτύωσης που έχει λόγω αυτής της σχέσης.
Υποστηρίζει αρχεία PDF και PPT και ο τρόπος προβολής τους, όπως μπορούμε να υποθέσουμε και από το όνομα του, είναι με την μορφή των Slides.
H σύνδεση στην υπηρεσία γίνεται μέσω του LinkedIn και αφού κάνουμε upload το αρχείο μας, στην επόμενη οθόνη διακρίνουμε την προεπισκόπηση του.
Στην συνέχεια προσθέτουμε έναν τίτλο, μια περιγραφή και μια κατηγορία της έκδοσης και επιλέγουμε το “Publish”.
Παρόμοιες υπηρεσίες
Publitas: To Publitas είναι μια πλατφόρμα διαδικτυακών εκδόσεων Ολλανδικών συμφερόντων. Διαθέτει και αυτή ένα δωρεάν πλάνο και θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι κλώνος των παραπάνω υπηρεσιών.
Calameo: Στο ίδιο μοτίβο και το Calameo με την διαφορά ότι το δωρεάν πλάνο του έχει αρκετούς περιορισμούς. Έχουμε καλύτερες επιλογές.
Youblisher: Απλή μετατροπή PDF σε Flipbook με φιλοξενία.
Συναντήσατε κάποια δυσκολία στην δημιουργία ή στην φιλοξενία του ηλεκτρονικού περιοδικού σας;
Αν αποφασίσετε να δημιουργήσετε ένα ηλεκτρονικό περιοδικό επενδύοντας μέρος του ελεύθερου χρόνου σας και σας δημιουργηθούν οι οποιεσδήποτε απορίες, γράψτε μας στα σχόλια.