Είναι γνωστό ότι για την αναπαραγωγή ήχου και μουσικής μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε πρόγραμμα πολυμέσων. Ωστόσο, όταν πρόκειται για την οργάνωση της μουσικής μας συλλογής, χρειαζόμαστε μια πιο εξειδικευμένη εφαρμογή. Σε αυτόν τον οδηγό θα βρείτε τα καλύτερα προγράμματα αναπαραγωγής μουσικής, για να διαλέξετε τον Audio Player που σας ταιριάζει.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Τι ζητάμε από έναν Audio Player
Ως γνωστόν, η αναπαραγωγή ήχου είναι μια διαδικασία που μπορεί να γίνει με οποιονδήποτε media player. Δε χρειάζεται να έχουμε μια ξεχωριστή εφαρμογή για να παίξουμε ένα αρχείο ήχου.
Τι γίνεται όμως αν η αναπαραγωγή μουσικής είναι μια από τις καθημερινές μας ασχολίες; Ή αν θέλουμε να δημιουργήσουμε λίστες αναπαραγωγής με τις προσωπικές μας προτιμήσεις; Τότε αρκεί να βρούμε τον ιδανικό audio player που να καλύπτει τις ανάγκες μας.
Ένας audio player δε χρησιμοποιείται απλώς για την αναπαραγωγή ήχου. Ο βασικός στόχος ενός τέτοιου προγράμματος είναι η οργάνωση της μουσικής μας συλλογής, ιδιαίτερα αν πρόκειται για εκατοντάδες ή ακόμα και χιλιάδες αρχεία ήχου.
Οι περισσότεροι audio players μπορούν να αναζητήσουν στο ίντερνετ πληροφορίες για τα τραγούδια μας. Βάσει του ονόματος ενός τραγουδιού, συμπληρώνουν αυτόματα τις ετικέτες (αλλιώς tags ή metadata) ενός αρχείου ήχου.
Αυτά συνήθως είναι το όνομα του καλλιτέχνη, ο δίσκος του τραγουδιού, η ημερομηνία κυκλοφορίας, και διάφορες άλλες πληροφορίες.
Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να τακτοποιήσουμε τα αρχεία ήχου που έχουμε στην κατοχή μας, έτσι ώστε να είναι πιο εύκολη η περιήγηση και η αναπαραγωγή ήχου. Φυσικά, μην περιμένετε να κάνει και θαύματα ένας audio player, αν η ονομασία των αρχείων δεν είναι σαφής.
Σε τέτοιες περιπτώσεις, θα πρέπει να προσθέσουμε τα στοιχεία χειροκίνητα, ή να χρησιμοποιήσουμε κάποια από τις μεθόδους που περιγράφονται στον παρακάτω οδηγό.
Ποιες είναι, λοιπόν, οι δημοφιλέστερες εφαρμογές με την ιδιότητα του audio player;
MusicBee
Το MusicBee κερδίζει αμέσως τις εντυπώσεις από την πρώτη κιόλας χρήση. Το περιβάλλον του δείχνει φρέσκο, λιτό, και μοντέρνο.
Το πρόγραμμα χωρίζει με καρτέλες τη συλλογή των τραγουδιών μας και την αναπαραγωγή των κομματιών, κάνοντας πιο εύκολη την πλοήγηση.
Αν του δώσουμε λίγο χρόνο, θα βρει αυτόματα εικόνες από τους τραγουδιστές και τα εξώφυλλα των δίσκων και θα τα προσθέσει στη συλλογή μας. Επιπλέον, βρίσκει πληροφορίες και συμπληρώνει τα tags που λείπουν. Μπορεί να βρει πληροφορίες ακόμα και για ελληνικά κομμάτια, κάτι που δυσκολεύονται να κάνουν άλλα προγράμματα του είδους.
Μπορούμε, αν θέλουμε, να προσθέσουμε μουσικά κομμάτια από οποιονδήποτε φάκελο του υπολογιστή μας. Επιπλέον, μας δίνει τη δυνατότητα να συγχρονίσουμε τη μουσική μας βιβλιοθήκη με το Windows Media Player, το iTunes, και άλλα προγράμματα που τυχόν χρησιμοποιούμε.
Κατά την αναπαραγωγή, στην καρτέλα Now Playing μπορούμε να δούμε και τους στίχους των τραγουδιών που ακούμε.
Διαθέτει μια μεγάλη συλλογή από skins, σε περίπτωση που θέλετε να αλλάξετε την εμφάνισή του. Επιπλέον, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον ενσωματωμένο ισοσταθμιστή για να ρυθμίσουμε τη συχνότητα του ήχου.
Το πρόγραμμα είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν να οργανώσουν μια μεγάλη μουσική συλλογή. Είναι πολύ εύκολο στη χρήση, ελαφρύ, και με πολλές επιλογές παραμετροποίησης.
Το MusicBee διατίθεται δωρεάν για Windows, ενώ έχει και portable έκδοση για όσους προτιμούν να μεταφέρουν τη μουσική τους συλλογή σε φλασάκι. Δυστυχώς, δεν έχει Ελληνικά.
Κατεβάστε το MusicBee από εδώ.
Παρόμοιες εφαρμογές
MediaMonkey: Αν σας αρέσει το MusicBee, αλλά προτιμάτε ένα πρόγραμμα που να έχει Ελληνικά, τότε δοκιμάστε το MediaMonkey. Διαθέτει όλες τις ευκολίες του MusicBee, με τη διαφορά ότι είναι λίγο πιο βαρύ πρόγραμμα και ίσως πιο δύσκολο στη χρήση.
Κατά την εγκατάσταση, μας δίνει τη δυνατότητα να επιλέξουμε την portable έκδοσή του. Το πρόγραμμα είναι δωρεάν, αλλά διαθέτει και πληρωμένη έκδοση με επιπλέον χαρακτηριστικά.
iTunes: Αν είστε χρήστης iPhone, είναι ίσως ο βολικότερος τρόπος για να συγχρονίσετε τα αρχεία ήχου σας με το κινητό σας.
Διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου audio player, έτσι ώστε να μην αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα κατά την αναπαραγωγή ήχου.
Ωστόσο, αν δεν έχετε κάποιο προϊόν της Apple δε θα σας βολέψει. Για να κατεβάσει πληροφορίες για τη μουσική μας, χρειάζεται να συνδεθούμε στο iTunes Store, κάτι που γίνεται μόνο αν έχουμε λογαριασμό στην Apple.
Foobar2000
Σε αντίθεση με το MusicBee, το Foobar2000 δε λέει πολλά με την πρώτη ματιά. Για την ακρίβεια, δε λέει σχεδόν τίποτα. Ο audio player μοιάζει βγαλμένος όντως απ' το 2000, ενώ φαίνεται να μην προσφέρει πολλά.
Ωστόσο, η πρώτη ματιά πολλές φορές μπορεί να μας ξεγελάσει. Με λίγο ψάξιμο στο μενού του, αντιλαμβανόμαστε ότι διαθέτει πολλές επιλογές παραμετροποίησης, έτσι ώστε να μπορέσει ο καθένας να το φέρει στα μέτρα του.
Επιπλέον, κυκλοφορούν πολλά skins τα οποία μπορούμε να κατεβάσουμε και να αλλάξουμε εντελώς την εμφάνισή του.
Διαθέτει επιλογές για αυτόματο tagging των αρχείων, καθώς και ξεχωριστό ισοσταθμιστή ήχου. Σε περίπτωση που ψάχνετε για επιπλέον πρόσθετα και επεκτάσεις, θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από αυτά στη σελίδα του Foobar2000.
Το Foobar2000 είναι ιδανικό για αυτούς που θέλουν να ρυθμίσουν και την παραμικρή λεπτομέρεια, όχι μόνο στην εμφάνιση, αλλά και στην αναπαραγωγή ήχου και μουσικής. Ωστόσο, μπορεί να φανεί λίγο περίπλοκο στους αρχάριους χρήστες.
Κατά την εγκατάσταση, έχουμε την επιλογή να διαλέξουμε και portable έκδοση. Το πρόγραμμα διατίθεται μόνο για Windows, ενώ δεν έχει Ελληνικά.
Κατεβάστε το Foobar2000 από εδώ.
AIMP
Από την εγκατάσταση κιόλας, ο σχεδιασμός του AIMP κερδίζει την προσοχή μας. Το πρόγραμμα είναι πολύ απλό στην εμφάνιση και στη χρήση, ενώ πρέπει να είναι απ' τις ελαφρύτερες εφαρμογές για αναπαραγωγή ήχου.
Παρά την απλή του εμφάνιση, δεν υπολείπεται πουθενά σε σύγκριση με οποιονδήποτε άλλον audio player της λίστας μας.
Διαθέτει έναν πολύ εύχρηστο tag editor, για την επεξεργασία των ετικετών της μουσικής μας. Για να τον ανοίξουμε, πηγαίνουμε στο Menu πάνω αριστερά και επιλέγουμε Utilities. Εκεί, πατάμε το Tag Editor.
Διαλέγοντας τον φάκελο στον οποίο έχουμε τα τραγούδια μας, μπορούμε πλέον να επεξεργαστούμε εύκολα και γρήγορα τις πληροφορίες που θέλουμε. Τέλος, πατάμε Save για να αποθηκεύσουμε τις αλλαγές.
Διαθέτει και portable έκδοση, την οποία μπορούμε να επιλέξουμε κατά την εγκατάσταση. Έχει εκδόσεις για Windows και Android. Παρόλο που έχει Ελληνικά στην εγκατάσταση, το κυρίως πρόγραμμα δεν τα υποστηρίζει.
Κατεβάστε το AIMP από εδώ.
Παρόμοιες εφαρμογές
Clementine: Δε διαφέρει πολύ από τις εφαρμογές που περιγράψαμε παραπάνω. Είναι εξίσου εύχρηστο κατά την αναπαραγωγή ήχου, ενώ είναι εξαιρετικά ελαφρύ. Μας επιτρέπει να οργανώσουμε τη μουσική μας συλλογή και να παίξουμε οποιοδήποτε αρχείο ήχου.
Έχει, επίσης, την επιλογή για να κατεβάσουμε και να συμπληρώσουμε ετικέτες που τυχόν λείπουν από τα τραγούδια μας. Εκτός από τις ετικέτες, μπορούμε αν θέλουμε να βρούμε φωτογραφίες, στίχους τραγουδιών, ακόμα και βιογραφίες διαφόρων καλλιτεχνών.
Μας δίνει και τη δυνατότητα να ακούσουμε μουσική από διάφορους online ραδιοφωνικούς σταθμούς, όπως όλα τα παραπάνω προγράμματα.
Γιατί να το προτιμήσουμε σε σχέση με το AIMP; Επειδή το Clementine είναι ένας audio player που λειτουργεί σε Windows, Mac, και Linux, ενώ υποστηρίζει πλήρως τα Ελληνικά.
Jaangle: Ομοίως, είναι ένας ελαφρύς audio player που προσφέρει όλες τις βασικές δυνατότητες για την αναπαραγωγή ήχου και μουσικής.
Το Jaangle κάνει την αναπαραγωγή ήχου παιχνίδι. Κυριολεκτικά την κάνει παιχνίδι, αφού έχει ενσωματωμένο ένα παιχνίδι γνώσεων, για να δούμε πόσο καλά γνωρίζουμε τα μουσικά κομμάτια μας. Επιλέγει ένα από τα τραγούδια μας, μας βάζει να ακούσουμε ένα μικρό απόσπασμα, και πρέπει να μαντέψουμε ποιο τραγούδι είναι.
Υπάρχει έκδοση μόνο για Windows, και υποστηρίζει και αυτό τα Ελληνικά. Είναι μια καλή εναλλακτική, αν σας ενδιαφέρει ένας απλός audio player.
Audacious: Είναι ο ορισμός της απλότητας, όταν μιλάμε για αναπαραγωγή ήχου. Εισάγουμε τα τραγούδια μας, πατάμε Play, και τέλος.
Δεν έχει πολλές επιλογές, αλλά τη βασική οργάνωση της μουσικής μας συλλογής την κάνει και με το παραπάνω. Είναι πολύ εύκολο στην πλοήγηση. Για κάποιον που ψάχνει έναν απλό και ελαφρύ audio player για αναπαραγωγή ήχου και μουσικής, είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση.
Το πρόγραμμα τρέχει σε Windows και Linux, ενώ διαθέτει και portable έκδοση.
Winyl
Το Winyl κέρδισε επάξια μια θέση στη λίστα με τους καλύτερους players, αποκλειστικά και μόνο για το πλήθος των ραδιοφωνικών σταθμών που προσφέρει. Με ένα απλό κλικ στο “Ραδιόφωνα”, έχουμε μπροστά μας δεκάδες σταθμούς για να διαλέξουμε.
Πρόκειται για έναν σχετικά καινούργιο audio player, που όμως ενσωματώνει όλες τις ευκολίες που μπορεί να ζητήσει κανείς για την αναπαραγωγή ήχου.
Από θέμα εμφάνισης φαίνεται πολύ κομψό, αλλά ταυτόχρονα χωρίς περιττά στοιχεία. Έχει ενσωματωμένα 5 διακριτικά skins, απ' τα οποία μπορούμε να διαλέξουμε ό,τι μας ταιριάζει.
Όσον αφορά τη λειτουργικότητα, το Winyl δε μας απογοητεύει. Μπορούμε να προσθέσουμε εύκολα τα αρχεία ήχου απ' τον υπολογιστή μας και να δημιουργήσουμε τις δικές μας λίστες αναπαραγωγής.
Επιπλέον, με τις “Έξυπνες Λίστες” του, το Winyl μας διευκολύνει ακόμα περισσότερο. Μπορούμε απευθείας να ακούσουμε “Τα 25 κορυφαία” απ' τα τραγούδια μας, “Τα 25 πιο παιγμένα”, ή τα “Πρόσφατα παιγμένα”.
Το περιβάλλον του είναι πλήρως εξελληνισμένο, αλλά διατίθεται μόνο για Windows.
Κατεβάστε το Winyl από εδώ.
Αν σας ενδιαφέρουν προγράμματα για μουσική από το ίντερνετ, ρίξτε μια ματιά στον οδηγό για το Spotify.
Παλαιότερα προγράμματα για την αναπαραγωγή ήχου
Μπορεί σήμερα να υπάρχουν δεκάδες προγράμματα για την αναπαραγωγή ήχου και μουσικής, όμως λίγα χρόνια πριν οι κυρίαρχοι των audio player ήταν δύο. Τα παρακάτω προγράμματα δεν είναι πλέον τόσο δημοφιλή, αλλά χρήζουν ειδικής αναφοράς, λόγω της μεγάλης πορείας τους.
Winamp
Ως ο προπάππος των audio player, το Winamp δε θα μπορούσε να απουσιάζει απ' αυτή τη λίστα. Η ιστορία του ξεκίνησε το 1997, με την πρώτη του έκδοση να γίνεται ιδιαίτερα δημοφιλής.
Πολλοί από εσάς ίσως θυμάστε και τον Mike το λάμα, τη μασκότ του Winamp.
Η δεύτερη έκδοσή του κυκλοφόρησε το 1998 και το Winamp έγινε ίσως η δημοφιλέστερη εφαρμογή για Windows. Μετά από περίπου 15 χρόνια και έπειτα από πολλές ενδιάμεσες εκδόσεις, το Winamp σταμάτησε να κυκλοφορεί το 2013.
Το γεγονός ότι δε βγαίνουν νέες εκδόσεις πλέον, δε σημαίνει ότι δε χρησιμοποιείται από πολλούς ακόμα και σήμερα για την αναπαραγωγή ήχου. Είναι, ωστόσο, λίγο πολύπλοκο στη χρήση.
Δεν προσφέρει τίποτα επιπλέον που να μην το βρείτε σε κάποιον άλλον audio player, όμως δεν έχει και τίποτα να ζηλέψει απ' τον ανταγωνισμό. Ίσως την απαρχαιωμένη του εμφάνιση, η οποία όμως διορθώνεται εύκολα με κάποιο skin.
Θα βρείτε εκδόσεις για Windows και Mac, ενώ δεν υποστηρίζει Ελληνικά.
Κατεβάστε το Winamp από εδώ.
Windows Media Player
Μια εφαρμογή σχεδόν τόσο παλιά όσο και τα Windows, πρωτοεμφανίστηκε το 1991 με το όνομα Media Player. Η ονομασία αυτή συνεχίστηκε μέχρι τα Windows XP, όπου έχουμε την επίσημη πλέον μετονομασία σε Windows Media Player v5.1.
Καθώς τα χρόνια περνούσαν, ο Windows Media Player εξελισσόταν, και η τελευταία του αναβάθμιση έγινε στα Windows 7, με την ονομασία Windows Media Player 12.
Μέχρι και σήμερα αυτή η έκδοση δεν έχει αλλάξει. Μπορούμε να τη βρούμε ακόμα και στα Windows 10, κάνοντας μια απλή αναζήτηση στο μενού Έναρξη.
Το Windows Media Player δεν είναι τόσο εύχρηστο όσο άλλα προγράμματα για αναπαραγωγή ήχου και οργάνωση μουσικής. Δεν παύει όμως να είναι απ' τα παλαιότερα στον χώρο, με χιλιάδες χρήστες να το χρησιμοποιούν ακόμα.
Ποιός είναι για εσάς ο καλύτερος audio player;
Εσείς ποιο θεωρείται ότι είναι το καλύτερο πρόγραμμα για την αναπαραγωγή ήχου και μουσικής; Χρησιμοποιείτε κάποιο από τα παραπάνω ή μήπως έχετε κάποια καλύτερη πρόταση; Γράψτε μας στα σχόλια ποιος θεωρείται ότι είναι ο καλύτερος audio player.