Οι καθημερινές δουλειές απαιτούν καλή διαχείριση του χρόνου. Οργανώνοντας τις δουλείες μας σύντομα και αποδοτικά κερδίζουμε, όχι μόνο χρόνο, αλλά και διάθεση για υψηλή παραγωγικότητα. Μια εφαρμογή για σημειώσεις στο Internet είναι το κατάλληλο εργαλείο γι' αυτόν τον σκοπό. Μάθετε τις πιο γνωστές εφαρμογές σημειώσεων και εκμεταλλευτείτε τις δυνατότητες τους.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Γιατί να κρατήσουμε σημειώσεις στο Internet
Από την απλή καταγραφή ιδεών έως μια λίστα με ψώνια, οι σημειώσεις είναι σημαντικό εργαλείο για την καθημερινότητα. Μας βοηθάνε στην οργάνωση και στη παρακολούθηση των υποχρεώσεων και των στόχων μας.
Με την μετάβασή μας στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και στις κινητές συσκευές η αναθεώρηση και η αναβάθμιση των συμβατικών σημειώσεων είναι αναπόφευκτη.
Τα ηλεκτρονικά σημειωματάρια πλέον αποτελούν τον επάξιο αντικαταστάτη των πολύ πετυχημένων αυτοκόλλητων σημειώσεων (sticky notes).
Οι εφαρμογές που κυκλοφορούν είναι άπλετες. Από τα απλά προγράμματα σημειώσεων για τα λειτουργικά συστήματα, μέχρι και τις δωρεάν ή επί πληρωμή εφαρμογές των ηλεκτρονικών καταστημάτων.
Κάποιες από αυτές ξεχωρίζουν όχι μόνο για την υποστήριξη και την χρηστικότητα τους, αλλά και για τις πρόσθετες λειτουργίες που προσφέρουν.
Οι εφαρμογές που θα παρουσιάσουμε αφορούν τις πιο γνωστές και αξιόπιστες υπηρεσίες για σημειώσεις στο Internet. Αυτό σημαίνει πως οι σημειώσεις μας είναι διαθέσιμες ανά πάσα στιγμή μέσω online αποθήκευσης και συγχρονίζονται με όλες τις συσκευές που είμαστε συνδεδεμένοι.
Λόγω αυτής της δυνατότητας, η χρήση τους απαιτεί δημιουργία λογαριασμού.
Επίσης ένα κοινό τους χαρακτηριστικό είναι το ότι λειτουργούν σε διαφορετικά λειτουργικά συστήματα και συσκευές. Η κοινή χρήση των δεδομένων είναι διαθέσιμη μέσω περιηγητών και κινητών συσκευών.
Να διευκρινίσουμε ότι σε αυτόν τον οδηγό θα γίνει η αναφορά των προγραμμάτων και η παρουσίαση των βασικών χαρακτηριστικών τους.
Για πληροφορίες που σχετίζονται με την χρήση και τις επιπλέον δυνατότητες, έχουν γίνει αναφορές στους κατατοπιστικούς οδηγούς των αντίστοιχων υπηρεσιών.
Evernote
Πρώτη επιλογή μας είναι το Evernote. Η επωνυμία παρέχει μια σειρά προϊόντων που αφορούν τις σημειώσεις στο Internet, με κυριότερο την ομώνυμη εφαρμογή. Στον κατάλογο τιμών μπορούμε να δούμε τις διαφορετικές εκδόσεις. Επίσης, υπάρχει και αντίστοιχη επιλογή για εταιρικό πλάνο .
Οι κύριες διαφορές μεταξύ της δωρεάν έκδοσης και των υπολοίπων αφορούν το όριο χρήσης της (προσθήκες ανά μήνα), καθώς και κάποιες πρόσθετες λειτουργίες όπως, η πρόσβαση εκτός σύνδεσης και η χρήση κωδικού ασφαλείας στις κινητές συσκευές, η ενσωμάτωση και επεξεργασία εγγράφων κ.α.
Προς το παρόν το Evernote, σε αντίθεση με τις άλλες προτάσεις, δεν υποστηρίζει την ελληνική γλώσσα στο γραφικό περιβάλλον και στον έλεγχο ορθογραφικών λαθών.
Στην κεντρική σελίδα υπάρχει πλαίσιο για την σύνδεση ή την εγγραφή μας η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί και κατά την εκτέλεση της εφαρμογής.
Αφού κατεβάσουμε το Evernote από την ιστοσελίδα https://evernote.com/download/ ή από το διαθέσιμο ηλεκτρονικό κατάστημα…
…μπορούμε να αρχίσουμε να καταγράφουμε τις δικές μας σημειώσεις στο Internet ή και τοπικά με τον λογαριασμό μας. Η οργάνωση σε σημειωματάρια, η εκχώρηση ετικετών και η μορφοποίηση του κειμένου είναι λίγες από τις δυνατότητες που μας προσφέρει.
Περισσότερες πληροφορίες για την ανασκόπηση του προγράμματος για την εκμάθηση καθώς και συμβουλές για την χρήση βρίσκουμε στην σελίδα υποστήριξης.
Εκτός από τις παραπάνω διανομές του λογισμικού, το Evernote διαθέτει και μια ειδική επέκταση για browsers, το Web Clipper. Με την επέκταση αυτή “ψαλιδίζουμε” κομμάτια άρθρων και ιστοσελίδων από το Internet μετατρέποντάς τα σε σημειώσεις.
Έχουμε την δυνατότητα επίσης να αποθηκεύουμε στιγμιότυπα μιας σελίδας με υποδείξεις, καθώς και να απλοποιούμε το κείμενο. Όπως βλέπουμε και στην εικόνα, το μενού του Web Clipper έχει την επιλογή “Save” με την οποία συγχρονίζονται όλα τα “αποκόμματα” με τον λογαριασμό μας και μπορούμε να τα κρατήσουμε ή να τα μοιραστούμε με άλλους.
Μια ακόμα λειτουργία του Web Clipper είναι η υπόδειξη των σχετικών σημειώσεων μας κατά την αναζήτηση στο διαδίκτυο.
Για να εγκαταστήσουμε την επέκταση πατάμε download στην σελίδα με τα προϊόντα ή την προσθέτουμε από το αντίστοιχο webstore του browser…
..και στην συνέχεια πατάμε “Προσθήκη επέκτασης”.
Για την χρήση και τις πλήρεις δυνατότητες δείτε τον οδηγό για το Evernote Web Clipper.
Επίσης στο App Center της ιστοσελίδας βλέπουμε μια συλλογή από προτεινόμενες εφαρμογές που επεκτείνουν την χρήση του Evernote.
Οι εφαρμογές αυτές είναι διαθέσιμες σε πολλές πλατφόρμες και αφορούν μεταξύ άλλων την εργασία, την εκπαίδευση, την παραγωγικότητα και την διαχείριση έγγραφων. Στις σχετικές πληροφορίες μπορούμε να μάθουμε περισσότερα.
Τέλος, για τους χρήστες του Linux υπάρχει και μια έκδοση (κλώνος) ανοικτού κώδικα υπό την ονομασία NeverNote. Για περισσότερες εναλλακτικές λύσεις στο Linux, δείτε εδώ.
Wunderlist
Δεύτερο στην λίστα μας είναι το Wunderlist. Από το όνομα καταλαβαίνουμε πως αφορά λίστες.
Οι σημειώσεις στο Internet έχουν την μορφή εκκρεμοτήτων. Επομένως όλα τα περιεχόμενα που διαχειριζόμαστε έχουν ίδια μορφοποίηση και δεν έχουμε την δυνατότητα παραμετροποίησης του κειμένου όπως στο Evernote.
Παρ’ όλα αυτά, πρόκειται για μια εξίσου καλή λύση για την διαχείριση και οργάνωση εργασιών και στόχων. Με μια πρώτη ματιά στην κεντρική σελίδα, μπορεί να δει κανείς κάποια απ’ τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά της.
Όπως βλέπουμε, διαθέτει όλες τις λειτουργίες που έχει και το Evernote και μερικές πρόσθετες ακόμα. Επίσης υπάρχει το ίδιο ευρεία υποστήριξη και γκάμα από πλατφόρμες για να διαλέξει κανείς.
Όπως και στην παραπάνω περίπτωση, η υπηρεσία διαθέτει επιπλέον δυνατότητες για τις αναβαθμισμένες εκδόσεις.
Οι διαφορές με την Pro έκδοση αφορούν κυρίως τα όρια στην προσθήκη αρχείων και σημειώσεων, καθώς και στην επιπλέον μορφοποίηση του γραφικού περιβάλλοντος.
Αντίστοιχο εταιρικό πλάνο παρέχει και το Wunderlist. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις διαφορές των εκδόσεων και τις τιμές τους βρίσκουμε στον τιμοκατάλογο της ιστοσελίδας.
Ξεκινώντας πατάμε “Create a free account” για την εγγραφή μας ή να κατεβάσουμε απευθείας την εφαρμογή για οποιαδήποτε από τις συσκευές μας.
Πρόσβαση στην υπηρεσία μπορούμε να αποκτήσουμε και με την σύνδεση μέσω λογαριασμών Facebook, Google και Microsoft. Αρκεί να κάνουμε την αντίστοιχη επιλογή και να δώσουμε τις απαραίτητες άδειες πρόσβασης.
Το Wunderlist διαθέτει, όχι μία, αλλά τρεις επεκτάσεις για τον Chrome. Η πρώτη επέκταση αφορά την ίδια την υπηρεσία και ουσιαστικά την προσθέτει στις εφαρμογές του browser.
Η δεύτερη είναι το Add to Wunderlist, η οποία κάνει αντίστοιχη δουλειά με το Evernote Web Clipper.
Μέσω αυτής της επέκτασης μπορούμε να προσθέσουμε σε μία από τις λίστες μας δεδομένα ιστοσελίδων και υπενθυμίσεις για τις προσθήκες μας.
Τελευταίο είναι το Wunderlist New Tab, το οποίο θέτει ως σελίδα Νέας Καρτέλας μια απλουστευμένη έκδοση της εφαρμογής για πρόσβαση στις λίστες μας.
To Wunderlist επιτρέπει στον χρήστη την διασύνδεση και με άλλα εργαλεία, που εκμεταλλεύονται τις λειτουργίες του προσθέτοντας παραπάνω δυνατότητες.
Η χρήση του είναι απλή και o συνολικός σχεδιασμός του ευθύς και άμεσος. Σε περίπτωση όμως που χρειαζόμαστε βοήθεια με τις επιλογές, έχουμε κάποια απορία σχετικά με δυνατότητες της εφαρμογής, ή ακόμα και αν θέλουμε να προτείνουμε δικές μας ιδέες, κοιτάμε τη σελίδα υποστήριξης.
OneNote
Η Microsoft παρέχει την πιο γνωστή σουίτα εργαλείων και προγραμμάτων για το γραφείο και την δουλειά. Ακόμα και άνθρωποι που δεν έχουν υπολογιστή έχουν ακουστά για το Microsoft Office.
Το OneNote αποτελεί την δικιά της πρόταση για σημειώσεις στο Internet. Βέβαια, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα προϊόντα του Office, το OneNote διατίθεται εντελώς δωρεάν.
Την εφαρμογή μπορούμε να την κατεβάσουμε από όλα τα γνωστά ηλεκτρονικά καταστήματα για Windows, Mac, iOS και Android.
Αφού την εγκαταστήσουμε για να συνδεθούμε πρέπει να έχουμε έναν λογαριασμό Microsoft, ή κάποιον αντίστοιχο, επαγγελματικό ή σχολικό.
Η χρήση του OneNote μοιάζει πολύ με το Evernote. Η σχεδίασή του όμως είναι πιο απλουστευμένη με λιγότερα και μεγαλύτερα στοιχεία στο γραφικό περιβάλλον έτσι ώστε να είναι βολικό στον χρήστη και να συμβαδίζει με το μινιμαλιστικό ύφος των Windows 10.
Επίσης, όπως είναι λογικό, το OneNote εκμεταλλεύεται στο μέγιστο της δυνατότητες του λειτουργικού της Microsoft.
Εκτός από την εφαρμογή, η πρόσβασή στις σημειώσεις στο Internet μπορεί να γίνει μέσω του λογαριασμού μας στον περιηγητή. Όπως βλέπουμε το OneNote Online είναι ένα από τα εργαλεία της Microsoft που είναι προσβάσιμα για χρήση από το διαδίκτυο.
Επιπλέον υπάρχει και η επέκταση OneNote Clipper για να αποθηκεύουμε αποσπάσματα από σελίδες που επισκεπτόμαστε.
Τέλος μία από τις πολλές ομοιότητες με τις υπόλοιπες προτάσεις μας είναι οι εφαρμογές που υποστηρίζουν το OneNote. Μία από αυτές επιτρέπει την εισαγωγή δεδομένων από το Evernote.
Google Keep
Η Google δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτή τη λίστα. Με την απόκτηση ενός λογαριασμού Gmail έχουμε πρόσβαση σε πολλά από τα προϊόντα της.
Ένα από αυτά είναι και το Google Keep, μια υπηρεσία για σημειώσεις στο Internet που συνδυάζει την απλότητα με την χρηστικότητα.
Το Google Keep εγκαθίσταται στον Chrome και είναι προσβάσιμο από τις εφαρμογές ή τον περιηγητή. Κάποιες από τις δυνατότητες του είναι η διαχείριση σημειώσεων και λιστών, η καταγραφή φωνητικών μηνυμάτων και ο προγραμματισμός υπενθυμίσεων.
Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη για συσκευές Android και iOS και συνοδεύεται από την αντίστοιχη επέκταση για τον Chrome.
Η επέκταση μας επιτρέπει να αποθηκεύουμε κατά την περιήγησή μας σημειώσεις με ή χωρίς συνδέσμους και να προσθέτουμε τις ανάλογες ετικέτες.
Για την χρήση και τις σχετικές λειτουργίες βλέπουμε τη σελίδα υποστήριξης.
Εσείς ποια εφαρμογή προτιμάτε για σημειώσεις στο Internet;
Η χρήση ενός εργαλείου ή ο συνδυασμός περισσοτέρων για την σωστή προετοιμασία των εργασιών μας είναι απαραίτητη. Μια εφαρμογή για να κρατάμε τις σημειώσεις στο Internet, ώστε να είναι προσβάσιμες από παντού μας λύνει τα χέρια.
Οι παραπάνω εφαρμογές αποτελούν σημαντικές προτάσεις για όποιον θέλει να αξιοποιήσει ένα “εικονικό τεφτέρι”.
Ποια είναι η γνώμη σας για τις εφαρμογές που προτείναμε; Τις θεωρείτε χρήσιμες για την καθημερινότητα σας; Θα χρησιμοποιούσατε ή χρησιμοποιείτε ήδη κάποια από αυτές;
Γράψτε μας στα σχόλια την γνώμη σας ή και τις δικές σας προτάσεις για σημειώσεις στο Internet.