Οι περισσότεροι χρειάζεται έστω περιστασιακά να γράφουμε στον υπολογιστή, ακόμα και αν πρόκειται απλές δημοσιεύσες στα social media. Γνωρίζοντας το τυφλό σύστημα δακτυλογράφησης, όχι μόνο θα γράφουμε πιο γρήγορα και με λιγότερα λάθη, αλλά θα γράφουμε επίσης και πιο ξεκούραστα. Στον οδηγό θα δούμε την καλύτερη online μέθοδο που μας επιτρέπει να μάθουμε δωρεάν το τυφλό σύστημα πληκτρολόγησης στα ελληνικά.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Τι είναι το τυφλό σύστημα δακτυλογράφησης
Όλοι όσοι πρωτοξεκινάμε να γράφουμε στον υπολογιστή, αναγκαζόμαστε να κοιτάζουμε στο πληκτρολόγιο για να γράψουμε. Συνήθως, πατάμε ένα-ένα τα γράμματα με ένα δάχτυλο του ενός χεριού, ή το πολύ με ένα δάχτυλο από κάθε χέρι.
Αυτή η μέθοδος, εκτός από πολύ αργή, είναι και ιδιαίτερα κουραστική, γιατί χρειάζεται να κινούμε τα χέρια μας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πληκτρολογίου.
Επιπλέον, με το να μην κοιτάμε την οθόνη, ένα απλό λάθος όπως το να έχουμε τη γλώσσα στα Αγγλικά αλλά να γράφουμε στα Ελληνικά s;igoyra ua ;exei katastrofik;a apotel;esmata sto ke;imen;o maw.
Ή και το αντίθετο, για όσους προσπαθούν να μπουν στο ςςς.φαψεβοοκ.ψομ.
Μαθαίνοντας το τυφλό σύστημα πληκτρολόγησης, πλέον θα χρησιμοποιούμε και τα δέκα δάχτυλα για τη δακτυλογράφηση.
Με αυτό τον τρόπο θα χρειάζεται να κάνουμε πολύ λιγότερες κινήσεις, θα πληκτρολογούμε ταχύτερα, πιο ξεκούραστα, και με λιγότερα λάθη, καθώς θα κοιτάμε την οθόνη και όχι το πληκτρολόγιο.
Προφανώς αυτό δεν θα γίνει από τη μία ημέρα στην άλλη. Θα χρειαστεί χρόνος και προσπάθεια μέχρι να αποκτήσουμε την αίσθηση του πληκτρολογίου, χρησιμοποιώντας τα σωστά δάχτυλα για τα σωστά πλήκτρα.
Ευτυχώς, μια ιστοσελίδα μας βοηθάει να μάθουμε το τυφλό σύστημα, με μια μέθοδο επιστημονική και αλληλεπιδραστική, που κάνει την εκμάθηση απλή για τον καθένα.
Πώς θα μάθω τυφλό σύστημα πληκτρολόγησης στα Ελληνικά
Υπάρχουν αρκετές ιστοσελίδες αφιερωμένες στο να μάθουμε το τυφλό σύστημα δακτυλογράφησης. Πολλές από αυτές, όμως, απευθύνονται σε άτομα του εξωτερικού, έχοντας τις ασκήσεις στα Αγγλικά ή σε άλλες ξένες γλώσσες.
Στον οδηγό αυτό θα παρουσιάσουμε τη σελίδα sense-lang.org, η οποία με τις εφαρμογές της μας διδάσκει το τυφλό σύστημα απευθείας στα ελληνικά.
Οι βασικές οδηγίες για την εκμάθηση τυφλού συστήματος
Πριν ξεκινήσουμε τα μαθήματα, καλό είναι πρώτα να διαβάσουμε τις οδηγίες που περιλαμβάνει η σελίδα σχετικά με το τυφλό σύστημα δακτυλογράφησης.
Στις οδηγίες αυτές θα βρούμε τη σωστή αρχική τοποθέτηση των δαχτύλων στο πληκτρολόγιο, καθώς και χρήσιμες συμβουλές όσον αφορά τα μαθήματα.
Ξεκινώντας τα μαθήματα
Για να ξεκινήσουμε την εκμάθηση, αρκεί να μπούμε σε αυτή τη σελίδα και να επιλέξουμε το πρώτο από τα μαθήματα.
Στα αρχικά μαθήματα θα μας ζητηθεί να γράφουμε συγκεκριμένα γράμματα, όχι πλήρεις λέξεις, προκειμένου να αρχίζουμε να συνηθίζουμε την τοποθέτηση των δαχτύλων, καθώς και τα γράμματα που αναλαμβάνει το καθένα.
Σε αυτό το σημείο ελέγχουμε το πληκτρολόγιο μας να είναι στα ελληνικά και πεζά.
Από εκεί και μετά, αν κάνουμε οποιοδήποτε λάθος, θα ακουστεί ένας ήχος, και το πρόγραμμα θα μας δείξει ποιο ήταν το σωστό γράμμα και με ποιο δάχτυλο έπρεπε να το πατήσουμε.
Το πρώτο μάθημα εστιάζεται αποκλειστικά στο Φ και το Ξ με τους δείκτες του αριστερού και του δεξιού χεριού. Αυτά τα δύο πλήκτρα είναι τα βασικά πλήκτρα όσον αφορά το τυφλό σύστημα δακτυλογράφησης.
Αυτός είναι και ο λόγος που όλα τα πληκτρολόγια διεθνώς διαθέτουν εξογκώματα σε αυτά τα δύο πλήκτρα, για να τοποθετούμε τους δείκτες μας εκεί χωρίς να χρειάζεται να κοιτάξουμε.
Στο 2ο μάθημα μπαίνουν επίσης το Κ και το Δ στο παιχνίδι, ενώ σταδιακά καλύπτεται όλη η μεσαία σειρά. Μέχρι το 16ο μάθημα θα έχουμε καλύψει όλο το βασικό αλφάβητο, μαζί με τους τόνους και τα σημεία στίξης.
Στα δεξιά του κάθε μαθήματος βλέπουμε τα στατιστικά μας.
Μόλις ολοκληρώνουμε κάθε μάθημα, μπορούμε να το επαναλάβουμε ή να πάμε στο επόμενο. Καλό είναι να προτιμάμε μερικές επαναλήψεις σε κάθε μάθημα, έτσι ώστε να εμπεδώσουμε καλύτερα τα πρώτα βήματα της μεθόδου.
Στο 16ο και τελευταίο από τα έτοιμα μαθήματα, πλέον καλούμαστε να γράψουμε ολοκληρωμένες προτάσεις, και επί τη ευκαιρία να μάθουμε και μερικές χρήσιμες συμβουλές για την πιο σωστή και αποτελεσματική αξιοποίηση του προγράμματος.
Συνεχής εξάσκηση
Τα 16 αυτά μαθήματα θα μας καθοδηγήσουν στα βασικά και στο να συνηθίσουν τα δάχτυλά μας τους νέους τους ρόλους.
Αν όμως θέλουμε να γίνουμε πραγματικά καλοί στο τυφλό σύστημα πληκτρολόγησης, θα χρειαστεί αρκετή εξάσκηση.
Για τον σκοπό αυτό, στην κεντρική σελίδα των μαθημάτων υπάρχει η επιλογή “Το κείμενό μου”, στην οποία μπορούμε να επικολλήσουμε ένα κείμενο της επιλογής μας για να εξασκηθούμε.
Επίσης, η σελίδα μας δίνει τη δυνατότητα να εξασκηθούμε με βάση τις ειδήσεις του Google, με επιλογή ανάμεσα σε αθλητικές, επιστημονικές, πολιτιστικές, και επιχειρηματικές ειδήσεις.
Με αυτό τον τρόπο θα έχουμε μια αστείρευτη πηγή από κείμενο που θα έχει ενδιαφέρον, προκειμένου να εξασκήσουμε το τυφλό σύστημα δακτυλογράφησης.
Χρήσιμες ενότητες στη σελίδα
Η ιστοσελίδα sense-lange.org διαθέτει μερικές ακόμη χρήσιμες ενότητες.
Ανάμεσά τους θα βρούμε την ενότητα “Τεστ δακτυλογράφησης” για να δούμε πόσο γρήγορα γράφουμε και να παρακολουθήσουμε την πρόοδό μας καθώς μαθαίνουμε το τυφλό σύστημα.
Έχει προστεθεί επίσης μια ενότητα με παιχνίδια δακτυλογράφησης, που δίνουν άλλο ενδιαφέρον στη διαδικασία εκμάθησης.
Τέλος, αν γράφουμε συχνά στο αριθμητικό πληκτρολόγιο, θα βρούμε μια ενότητα ειδική για το τυφλό σύστημα σε αυτό.
Σκοπεύετε να μάθετε το τυφλό σύστημα πληκτρολόγησης?
Αν σας ενδιαφέρει να μάθετε το τυφλό σύστημα, ή αν είχατε οποιαδήποτε δυσκολία με τη σελίδα, γράψτε μας στα σχόλια.